Кремль продовжує скупати європейських політиків, тепер французького експрем’єра

мах

Уряд РФ висунуло колишнього прем’єр-міністра і кандидата в президенти Франції Франсуа Фійона, засудженого за корупцію, до ради директорів АТ «Зарубєжнєфть». Розпорядження, опубліковане на порталі правової інформації в п’ятницю, 11 червня, російський прем’єр Михайло Мішустін підписав напередодні.

У документі Фійон фігурує як президент компанії Apters Sarl. У раді директором він представлятиме інтереси уряду РФ. У попередньому складі ради директором компанії не було жодного іноземця, зазначає ZN.ua.

«Зарубежнефть» — російський державний нафтогазовий холдинг зі штаб-квартирою в Москві. Він займається розвідкою і розробкою родовищ у РФ і за кордоном, будівництвом й експлуатацією нафтопереробних виробництв, поставками обладнання тощо. 100% акцій «Зарубєжнєфть» належать державі в особі Росімущества. Компанія вже понад півстоліття працює в Алжирі, В’єтнамі, Індії, Іраку, Ємені, Сирії і на Кубі. З 2007 року «Зарубєжнєфть» розширила свою присутність у Латинській Америці і на Балканах.

Франсуа Фійон з 2007 по 2012 роки очолював уряд Франції, коли президентом був Ніколя Саркозі, який отримав в 2021 році тюремний термін за корупцію. Різні міністерські посади Фійон обіймав з 1993 року, неодноразово обирався депутатом верхньої і нижньої палат французького Парламенту. У першому турі президентських виборів-2017 Фійон посів третє місце, заручившись підтримкою 20% виборців. У 2020 році Фійона визнали винним у корупції і засудили до п’яти років в’язниці. Зараз експрем’єр перебуває на волі, його справу розглядають в апеляції. Слідство встановило, що Фійон брав гроші за організацію зустрічей іноземних бізнесменів із президентом РФ Володимиром Путіним. А також, будучи депутатом, фіктивно влаштував свою дружину помічницею. За 10 років «роботи» їй виплатили 900 тисяч євро зарплати з коштів платників податків.

Франсуа Фійон — не перший європейський політик, який отримує високооплачувану посаду в керівництві російської державної компанії.

У червні членом ради директорів «Роснєфті» стала колишня голова МЗС Австрії Карін Кнайсль, на весіллі якої танцював Путін. Раду директорів «Роснефти» з 2017 року очолює колишній федеральний канцлер Німеччини Герхард Шредер, у 2021 його перепризначували на цю посаду. Крім того, Шредер — голова ради акціонерів Nord Sream AG — компанії, створеної для управління газопроводом «Північний потік».

«Аргумент»

і