Чи в силі майбутнє членство України в НАТО?

мах

У НАТО заявили, що твердо підтримують право України визначати своє майбутнє і свій зовнішньополітичний курс без втручання ззовні, а також підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року.

Прапори НАТО і України У НАТО заявили, що рішення про майбутнє членство України в альянсі в силі

Лідери НАТО підтверджують рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом НАТО, зазначивши, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Про це йдеться в заключній декларації, ухваленій за підсумками саміту Організації Північноатлантичного договору, який відбувся у понеділок, 14 червня, у Брюсселі, передає агенція “Інтерфакс-Україна”.

“Ми підтримуємо рішення, ухвалене на Бухарестському саміті, що Україна буде членом альянсу з Планом дій щодо членства (ПДЧ) як невід’ємною частиною процесу; ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також подальші рішення, включно з тим, що кожного партнера оцінюватимуть гідно”, – йдеться в декларації.

Також в НАТО заявили, що “твердо підтримують” право України визначати своє майбутнє і свій зовнішньополітичний курс без втручання ззовні.

“Щорічні національні програми в межах Комісії НАТО-Україна залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, пов’язані з її прагненням до членства в НАТО. Україна має повністю використовувати всі інструменти, доступні в межах Комісії Україна-НАТО, щоб досягти своєї мети щодо впровадження принципів і стандартів НАТО”, – зазначили в Альянсі.

Читайте також: Чому Україну не запросили на “поворотний” саміт НАТО 

В НАТО вважають, що “успіх широких і незворотних реформ, зокрема боротьба з корупцією, просування інклюзивного політичного процесу, реформи з децентралізації, засновані на демократичних цінностях, повазі прав людини, меншин і верховенства права, будуть вирішальними для того, щоб закласти основу для процвітаючої та мирної України.  Особливо важливі подальші реформи у сфері безпеки, зокрема реформа Служби безпеки України”.

“Ми схвалюємо значні реформи, які вже були проведені, та наполегливо рекомендуємо досягати подальшого прогресу у відповідності до міжнародних зобов’язань та зобов’язань України”, – наголошується в документі.

 

З огляду на це, в НАТО запевнили у подальшій практичній підтримці задля реформування сектору оборони і безпеки, зокрема за допомогою комплексного пакету допомоги.

“Ми також продовжуватимемо підтримувати зусилля України, спрямовані на зміцнення її стійкості гібридним загрозам, включно зі збільшенням інтенсивності в межах платформи Україна-НАТО з протидії гібридній війні”, – йдеться в декларації.

Союзники також схвалили співпрацю України і НАТО у сфері безпеки Чорноморського регіону. “Статус партнера з розширеними можливостями, наданий минулого року, дає подальший імпульс для нашої вже амбітної співпраці та просуватиме вперед подальшу взаємосумісність, надаючи більше навчань, занять та обмін інформацією”, – запевнили в Альянсі.

Нагадаємо, на саміт НАТО не запросили жодну з країн-партнерів, в тому числі і представників України. Це – перший саміт НАТО за участю президента США Джо Байдена. В Альянсі мали узгодити свою майбутню політику з урахуванням нової позиції Вашингтона.

і