100 тисяч за пост у фейсбуці: ексначальник Нацполіції Луганщини судиться з жителем Сіверськодонецька.

мах

Колишній начальник Головного управління Нацполіції Луганщини Сергій Колесник судиться з жителем Сіверськодонецька Сергієм Чубом за негативний пост у соціальній мережі. Експосадовець вимагає 100 тисяч гривень матеріального відшкодування.

Нагадаю,громадський активіст  Сергій Чуб із Сіверськодонецька торік відкоментував у соцмережі, що зарплату у 70 тисяч гривень головний поліціянт області отримував за «кришування» наркоторгівлі та підпільних казино, підкуп виборців, незаконне вирубування лісу тощо.

Відтоді й почалися судові слухання, одне з яких відбулося 15 червня в Сіверськодонецькому міському суді. Колесник, який вважає, що була спаплюжена його честь, гідність, ділова репутація, до судової зали взагалі не з’явився. Натомість був присутній його представник, та коментувати щось для ЗМІ він не став.

Більш багатослівними були свідки у цій справі і сам відповідач. Учасники процесу стверджують: виграти справу у колишнього посадовця – майже неможливо. Хоча їхні свідчення нібито містять досить багато фактів на підтвердження тотальної корумпованості поліції регіону за часів каденції Колесника.

Утім, на мою думку, інформація про кримінальні схеми та відсутність реакції правоохоронних органів на ці схеми свідчать, на мою думку, про зацікавленість саме правоохоронних органів. Подавати позов про захист честі й гідності у такій ситуації – щонайменше виглядає недоречним.

Нагадаю, 29 листопада 2017 року я, Дмитро Снєгирьов, звернувся до міністра МВС України Арсена Авакова та голови СБУ Грицака із заявою щодо вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області.

У заяві йшлося про те, що 19.11.2015 року між військово-цивільною адміністрацією селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області, в особі керівника Шакуна С.В. та ТОВ «ОЛВІСТ-ЛТД», було укладено договір на виконання робіт № 33, предметом якого було проведення капітального ремонту житлового будинку № 17 по вул. Театральна селище Новотошківське Попаснянського району Луганської області.

Загальна сума укладеного договору складала 719118,95 гривень. За інформацією мешканців згаданого селища, у період з квітня по вересень 2015 року, будівельні роботи щодо покрівлі будівлі будинку по вул. Театральна, 17 здійснювались мешканцями будинку самостійно, з використанням будівельних матеріалів, які надходили від Представництва Норвезької ради у справах біженців України. Примітно, що роботи по заміні віконних та дверних блоків, які повинні були виконуватись відповідно договору на виконання робіт № 33 від 19.11.2015 року, у грудні 2015 року виконані не були.

Віконні та дверні блоки були завезені до селища Новотошківське лише 29.12.2015 року, тобто після підписання акту виконаних робіт.

Незважаючи на це, відповідно до фінансово-господарських документів, укладених службовими особами військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області, ТОВ «ОЛВІСТ-ЛТД», а саме: договорів № 23/11-6 та № 33, дефектного акту, довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, актів приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2015 року, який підписано 04.12.2015 року, та інших документів, на розрахунковий рахунок ТОВ «ОЛВІСТ-ЛТД» було перераховано кошти у сумі 719118, 95 грн.

15 грудня 2017 року я отримав листа за №С-50 за підписом начальника департаменту захисту економіки Управління захисту економіки в Луганській області полковника поліції О. Камишанського, в якому йшлося про наступне: «СУ ГУНП в Луганській області за фактами вказаними у зверненні здійснюється досудове розслідування за матеріалами кримінального провадження №1201510000000288 від 25.12.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України. За матеріалами вказаного кримінального провадження досудове розслідування триває до теперішнього часу».

11 жовтня 2019 року я, написав звернення до президента України Зеленського, прем’єр-міністра Гончарука та міністра МВС Арсена Авакова  із заявою щодо блокування розслідування справ щодо корупційних схем луганських чиновників з боку керівництва Нацполіції.

У заяві я просив керівництво країни та МВС взяти під особистий контроль розслідування кримінальних правопорушень посадовими особами військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області.

Звертає на себе увагу той факт, що незважаючи на контроль з боку керівництва держави, лише 21 квітня 2020 року колишньому керівникові місцевої військово-цивільної адміністрації оголошено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та внесенні службовою особою до офіційних документів неправдивих відомостей, що вчинені за попередньою змовою групою осіб ( ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України).

І це тільки один епізод, який, на мою думку, свідчить про блокування розслідування справ щодо корупційних схем луганських чиновників з боку керівництва Нацполіції.

Нагадаю, Сергій Колесник очолював ГУНП Луганщини впродовж двох років і був звільнений з посади у грудні 2020 року без роз’яснень причин для загалу.

Остаточного рішення у цій справі суд так і не виніс. Засідання вкотре перенесли – цього разу на 17 серпня. Тому я  продовжую стежити за перебігом судового процесу.

Справедливість є. За неї варто боротися!

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"