“Талібан” — довгий шлях…

мах

Талібів усунули від влади в Афганістані під проводом США у 2001 році, але останніми місяцями це угруповання активно наступає і знову захоплює владу.

У той час як США готувалися завершити свій вихід до 11 вересня, після двох десятиліть війни, бойовики захопили великі міста та дійшли до столиці Кабула.

Група почала прямі переговори з США ще у 2018 році, а у лютому 2020 року обидві сторони уклали мирну угоду в Досі, яка зобов’язала США вивести сили з країни, а “Талібан” – запобігти нападам на американські сили. Інші обіцянки включали заборону на діяльність “Аль-Каїди” чи інших бойовиків у підконтрольних їм районах та продовження мирних переговорів.

Пропустити YouTube допис, 1

Підпис до відео, Увага: інші сайти можуть містити рекламу

Кінець YouTube допису, 1

Але наступного року “Талібан” продовжував наступ на афганські сили безпеки та цивільне населення і швидко просувався по всій країні.

Мапа

Автор фото, ВВС

Прихід до влади

“Талібан”, або “студенти” мовою пушту, з’явилися на початку 1990-х років на півночі Пакистану після виведення радянських військ з Афганістану. Вважають, що переважно пуштунський рух вперше виник у релігійних семінаріях – переважно за гроші Саудівської Аравії, – які проповідували жорстку форму сунітського ісламу.

Ключова обіцянка талібів – у пуштунських районах, що межують з Пакистаном та Афганістаном, – полягала у відновленні миру та безпеки та запровадженні їхньої власної суворої версії шаріату, або ісламського законодавства, коли вони будуть при владі.

Талібан
1px transparent line

Таліби швидко поширили свій вплив з південно-західного Афганістану. У вересні 1995 року вони захопили провінцію Герат, що межує з Іраном, і рівно за рік вони захопили столицю Афганістану Кабул, поваливши режим президента Бурхануддіна Раббані – одного з батьків-засновників афганських моджахедів, які чинили опір радянській окупації. До 1998 року таліби контролювали майже 90% території Афганістану.

Афганці, втомлені від ексцесів моджахедів та міжусобиць після вигнання радянських сил, переважно вітали талібів, коли ті вперше з’явилися на сцені. Їхня рання популярність багато в чому була зумовлена ​​їхнім успіхом у боротьбі з корупцією, стримуванні беззаконня та тим, що вони зробили дороги та підконтрольні їм території безпечними для процвітання комерції.

Але таліби також запровадили або підтримали покарання, згідно зі своїм суворим тлумаченням законів шаріату – наприклад, публічні розстріли засуджених вбивць та перелюбників та ампутації людям, яких визнали винними у крадіжці. Чоловіки повинні були відростити бороду, а жінки мали носити бурку, яка повністю закриває тіло та обличчя.

“Талібан” також заборонив телебачення, музику та кіно, не схвалював відвідування шкіл для дівчат віком від 10 років. Талібів звинувачували у різних порушеннях прав людини та злочинах у сфері культури. Одним з відомих прикладів був 2001 рік, коли таліби зруйнували знамениті Баміанські статуї Будди в центрі Афганістану, попри міжнародне обурення.

таліби

Автор фото, Getty Images

Пакистан неодноразово заперечував, що він стоїть за створенням “Талібану”, але немає жодних сумнівів, що багато афганців, які спочатку приєдналися до руху, здобували освіту в медресе (релігійних школах) у Пакистані.

Пакистан також був однією з трьох країн разом із Саудівською Аравією та Об’єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ), які визнали талібів, коли вони були при владі в Афганістані. Це також була остання країна, яка розірвала дипломатичні зв’язки з угрупованням.

У певний момент таліби погрожували дестабілізувати Пакистан із територій, які вони контролюють на північному заході. Один із найгучніших і найбільш критикованих на міжнародному рівні нападів пакистанських талібів стався у жовтні 2012 року, коли школярку Малалу Юсафзай підстрелили по дорозі додому в місті Мінгора.

Школярку та правозахисницю Малалу Юсафзай підстрелили бойовики талібів у жовтні 2012 року
Правозахисницю Малалу Юсафзай підстрелили бойовики талібів у жовтні 2012 року, коли вона була школяркою

Великий військовий наступ через два роки після розправи в школі в Пешаварі значно зменшив вплив групи в Пакистані. Щонайменше три ключові фігури пакистанських талібів були вбиті під час ударів американських безпілотників у 2013 році, зокрема лідер групи Хакімулла Мехсуд.

“Святилище” Аль-Каїди

Увагу світу таліби в Афганістані привернули після нападу на Всесвітній торговий центр 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. Талібів звинувачували у наданні притулку для головних підозрюваних – Осами бен Ладена та його руху “Аль-Каїда”.

7 жовтня 2001 року військова коаліція під проводом США розпочала наступ в Афганістані, і до першого тижня грудня режим “Талібану” розвалився. Тодішній лідер групи мулла Мохаммад Омар та інші вищі діячі, включно з бен Ладеном, уникли полону, попри одне з найбільших полювань у світі.

За повідомленнями, багато вищих керівників талібів сховалися в пакистанському місті Кветта, звідки вони направляли талібів. Але Ісламабад заперечував наявність так званої “Кветта шура”.

Попри дедалі більшу кількість іноземних військ, таліби поступово відновили, а потім розширили свій вплив в Афганістані, зробивши величезну частину країни небезпечною, а насильство в країні повернулося до рівня, якого не було з 2001 року.

Були численні напади талібів на Кабул, і у вересні 2012 року група здійснила гучний рейд на базу НАТО “Кемп Бастіон”.

Pakistani Taliban commander Hakimullah Mehsud speaks to a group of media representatives in the Mamouzai area
Лідера пакистанських талібів убили у 2013 році

Надії на мирний договір виникли у 2013 році, коли таліби оголосили про плани відкрити офіс у Катарі. Але рівень недовіри усіх сторін залишався високим, а насильство тривало.

У серпні 2015 року таліби визнали, що понад два роки приховували смерть мулли Омара – за повідомленнями, через проблеми зі здоров’ям у лікарні в Пакистані. Наступного місяця група заявила, що залишила в минулому тижні міжусобиць і згуртувалася навколо нового лідера – мулли Мансура, який був заступником мулли Омара.

Приблизно в той же час таліби вперше після своєї поразки в 2001 році захопили столицю провінції, взявши під контроль стратегічно важливе місто Кундуз.

Муллу Мансура вбили під час удару американського безпілотника в травні 2016 року, і на його місце прийшов його заступник Хайбатулла Ахундзада, який і досі контролює угруповання.

Відлік часу до виведення

Протягом року після мирної угоди між США та “Талібаном” у лютому 2020 року, яка стала кульмінацією довгого періоду прямих переговорів, таліби, схоже, змінили тактику від складних атак у містах та на військові форпости до хвилі цілеспрямованих вбивств, які тероризували цивільне населення Афганістану.

Їхні цілі – журналісти, судді, мирні активісти, жінки у владі – підтверджували припущення, що таліби змінили не свою екстремістську ідеологію, а лише стратегію.

Попри серйозну стурбованість афганських чиновників у зв’язку з уразливістю уряду перед “Талібаном” без міжнародної підтримки, новий президент США Джо Байден оголосив у квітні 2021 року, що всі американські війська покинуть країну до 11 вересня – через два десятиліття від дня атаки на Всесвітній торговий центр.

Biden

Автор фото, Getty Images

Таліби почали захоплювати величезні території, погрожуючи знову повалити уряд у Кабулі після виходу іноземної держави.

Вважають, що зараз ця група чисельніша, ніж будь-коли відтоді, як вони були повалені у 2001 році – за останніми оцінками НАТО, угруповання налічує до 85 тисяч бійців.

Просування відбулося швидше, ніж боялися. Генерал Остін Міллер, командир очолюваної США місії в Афганістані, попередив у червні, що країна може опинитися на шляху до хаотичної громадянської війни, яку він назвав “загрозою для світу”.

Однак у багатьох випадках талібам вдалося заволодіти великими містами без бою, оскільки урядові сили здалися, щоб уникнути жертв серед цивільного населення.

Оцінка розвідки США того ж місяця, за повідомленнями, дійшла висновку, що уряд Афганістану може впасти протягом шести місяців після виведення американських військових.

ввс

і