«Кримську платформу» слід відкривати гімном України, а не піснею Джамали.

мах

«Кримська платформа» – нова парадигма повернення півострова чи красива картинка для ЗМІ: що нового вона може дати суспільству понад ті майданчики, що вже були використані протягом останніх років.

Варто зазначити, шо за останні 7 років дійсно фактично так нічого і не було зроблено.

Наразі «Кримска платформа» – це новий міжнародний консультаційно-координаційний формат, який створюється у розвиток ініціативи президента України і спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в кулуарах установчого форуму Експертної мережі Кримської платформи повідомила журналістам, що відкриє захід співачка Джамала піснею «1944».

«Ми дуже хочемо не просто формально підійти до саміту, щоб ми просто слухали офіційні мови, а для того, щоб був певний культурно-художній супровід», — заявила вона.

Але, на мій погляд, відкривати «Кримську платформу» було варто гімном України. Я з глибокою повагою ставлюся до трагедії кримськотатарського народу, зокрема депортації 1944 року. Але якщо ми говоримо, що окупований Крим є невід’ємною частиною суверенної незалежної України, то варто все ж відкривати подібний міжнародний форум (представницький, я зауважу, де будуть представлені 46 іноземних країн) гімном України.

На мою думку, це був би чіткий сигнал як нашим закордонним партнерам, так і Росії, що Крим – це Україна. І, відповідно, сама роботу форуму має бути спрямована на пошук шляхів деокупації, повернення Криму в економічне, політичне та культурне лоно України.

Організаторами акцент зроблено на проблематиці кримськотатарського народу. Понад те, в основу ставиться питання про те, що це – корінний народ, і він позбавлений можливості створення національної автономії. Але, як на мене, головною проблемою є наявність досі неврегульованого статусу АРК. Ми все ж є державою, де не перебачено будь-якого автономного статусу – варто було б починати з цієї політичної колізії.

Сподіваюся, що в рамках представницького форуму будуть запропоновані конкретні кроки щодо деокупації Криму, але зауважу, що не можна розглядати суто дипломатичні шляхи.

Натомість Україна щоразу наполягає, що питання повернення деокупованих територій може розглядатися лише в площині політико-дипломатичних перемовин. Мені здається, враховуючи значну концентрацію Збройних Сил Росії на території анексованого півострова – а наразі йдеться приблизно про 35 тисяч бойовиків – навряд чи Росія погодиться добровільно залишити ці території.

Позиція американських та європейських партнерів більш-менш зрозуміла. На порядку денному – врегулювання ситуації на Сході України. Нас будуть примушувати до використання формули Штайнмаєра. І лише потім на порядку денному постане кримське питання. І ми робимо величезну помилку, розділяючи питання деокупації ОРДЛО і питання Криму.
Нагадаю, державне підприємство «Державна театрально-видовищна агенція» 16 серпня повідомило про намір укласти угоду з фізичною особою-підприємець Сусаною Алімівною Джамаладіновою на виступ співачки Джамали під час проведення установчого саміту «Кримської платформи».

Вартість контракту становить 337,4 тис. грн, повідомляє Главком з посиланням на ProZorro.

У 2016 році співачка виграла конкурс «Євробачення», який проходив у Стокгольмі. Її пісня «1944» присвячена сталінській депортації кримських татар. На написання цієї пісні співачку надихнула розповідь її бабусі.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"