Росія на фінальному етапі підготовки до вторгнення в Україну — NYT

мах

Росія поки що не готова до вторгнення на українську територію, але знаходиться на фінальному етапі підготовки до військової операції.

Про це повідомляє видання The New York Times, посилаючись на джерела в українському командуванні.

Співрозмовники видання відзначили перекидання до Криму за останні два тижні близько 10 тисяч російських військових та приведення деяких розміщених на півострові підрозділів у стан підвищеної бойової готовності.

Закінчити підготовку до воєнної операції, за оцінками експертів, РФ може протягом кількох тижнів. Поки що, зазначають вони, у Росії біля кордонів достатньо військовослужбовців, але не повністю вибудовані лінії постачання та інша інфраструктура.

За словами офіційних осіб та аналітиків, у деякі райони, де Росія все ще не має достатньої кількості особового складу щодня прибувають нові війська. Також відкритим залишається питання, чи російські військові зможуть зібрати достатній резерв сил для тривалої військової кампанії.

Майкл Кофман, директор відділу досліджень Росії в CNA, дослідному інституті, що базується в Арлінгтоні, штат Вірджинія висловив припущення про те, що найближчими тижнями Росія, швидше за все, проведе серію військових навчань, призначених для перевірки готовності її сил.

«Російські військові готуються до проведення великомасштабної військової операції проти України, і їхня силова структура вказує на те, що у разі отримання наказу вони збираються провести атаку з різних напрямків «, — заявив Майкл Кофман.

Про те, як може виглядати можлива військова операція, точаться гарячі суперечки.

Наприкінці січня міністр оборони США Ллойд Остін та генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, заявили, що Росія розгорнула достатньо сил, щоб вторгнутися на всю територію України, і припустили, що бойові дії можуть дійти навіть до вулиць Києва.

Водночас, за оцінками українських військових експертів, Росія за повномасштабного вторгнення не зможе підтримувати атаку з різних сторін більше тижня через брак на передових позиціях боєприпасів, продовольства та палива, а також не маючи достатніх резервних сил для підтримки повномасштабного вторгнення з різних напрямів.

«Аргумент»

і