Прем’єри Естонії, Латвії, Литви закликали розмістити у регіоні три дивізії НАТО

мах

На засіданні Балтійської ради міністрів, яке відбулося в Ризі та в якому брали участь прем’єрміністри Латвії Кріш’яніс Каріньш, Литви Інгріда Шимоніте та Естонії Кая Каллас, обговорювалися питання оборонного співробітництва та зміцнення безпеки в Балтійському регіоні.

Про це інформує латвійський національний мовник LSM.

У спільній заяві прем’єрміністри наголосили, що майбутня зустріч НАТО в Мадриді (29-30 червня) буде спрямована на схвалення наступної стратегічної концепції НАТО, а також на довгострокові рішення Альянсу щодо значного зміцнення оборони східного флангу НАТО.

У заяві йдеться, що в трьох країнах Балтії потрібна постійна присутність трьох боєздатних дивізій Альянсу, по одній у кожній із країн, що призначені для колективної оборони та здатні об’єднувати місцеві сили національної оборони.

Щоб запобігти будь-якій агресії, у балтійських країнах необхідні сучасні рішення постійної оборони, потрібна більша присутність сухопутних, військово-повітряних та військово-морських союзних сил.

Країни Балтії мають намір і надалі збільшувати свої оборонні бюджети – щонайменше до 2,5% валового внутрішнього продукту (ВВП). Додаткове фінансування сприятиме швидшому нарощуванню потенціалу у найважливіших сферах, включаючи спільні балтійські проекти.

Латвія, Литва та Естонія продовжать співпрацювати у проведенні спільних закупівель для посилення протиповітряної оборони країн Балтії. Також розробляються загальні процедури, щоб ці держави могли надавати одна одній військову та невійськову допомогу.

Як повідомляє естонський мовник ERR, прем’єр Естонії Каллас висловила задоволення тим, що Латвія візьме участь у проекті терміналу в Палдіскі, через який планується отримувати газ вже наступного опалювального сезону.

Щодо ситуації з військовою агресією росії в Україні, латвійський прем’єр Каріньш зазначив, що будуть подальші та жорсткіші санкції проти росії, «щоб у неї залишалося дедалі менше грошей для фінансування її жорстокої військової машини». Прем’єр-міністр Литви Шимоніте підтримала Каріньша, сказавши, що «поки зло не буде переможене, ми не маємо права втомлюватися або сумніватися, тому що і наша втома, і сумніви були б союзниками агресора».

Балтійська рада міністрів – орган співробітництва урядів Латвії, Литви та Естонії, створений 13 червня 1994 року. Вищим директивним органом Балтійської ради міністрів є збори глав урядів, які проводяться щонайменше один раз на рік. Цього року Латвія головує у такому форматі (минулого разу це було 2019 року).

і