МВС Естонії може позбавити місцевого митрополита РПЦ посвідки на проживання через провоєнну позицію

мах

В Естонії уважно стежать за діяльністю православної церкви Московського патріархату, заявив міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

“Це серйозна проблема – якщо Церква займає провоєнну позицію. Що стосується Російської православної церкви в Естонії, яка знаходиться у підпорядкуванні Московського патріархату, то ми дуже уважно стежимо за тим, що там робиться і йдеться”, – повідомив він у вівторок порталу ERR, передає Інтерфакс.

Водночас, додав він, якщо глава Православної церкви в Естонії робитиме заяви на підтримку військових дій, тоді слід вжити рішучих заходів, у тому числі позбавити митрополита Таллінського та всієї Естонії Євгена посвідки на проживання.

29 вересня Духовний Фронт України повідомляв, що міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс в інтерв’ю суспільній телерадіокомпанії ERR сказав, що викликав до міністерства митрополита Євгєнія, предстоятеля Естонської православної церкви Московського патріархату, щоб поспілкуватися на тему недавніх заяв Російської православної церкви.

“Насамперед, що стосується цих заяв у Росії, то йдеться про по-справжньому страшні речі. Це схоже на деякі терористичні ісламістські держави, в яких релігійні лідери закликають до насильства, війни та вбивств. Це те, що ми в Естонії засуджуємо і не допустимо”, – заявив міністр.

У березні митрополит Талліннський і всієї Естонії Євгєній в інтерв’ю не заперечував, що Росія вторглася на територію України, але не став засуджувати її керівництво за розв’язану війну, пославшись на різні трактування агресії.

Раніше уряд Латвії звернувся до Московського патріарха за Томосом для Латвійської Церкви.

і