Наступним етапом деокупації півдня може стати звільнення Мелітополя: які передумови

мах

Звільнення Мелітополя може бути наступним важливим етапом деокупації півдня України.

Наразі ЗСУ використовують високоточні удари по місцях зосередження окупаційних військ і диверсійні заходи щоби взяти під контроль це стратегічно важливе місто. Справа утім, що Мелітополь розташован на перехресті двох автомагістралей і залізничної лінії, що з’єднує глибинні райони Росії з анексованим Кримом та окупованими територіями на півдні України.

Ці вихідні в окупованому Мелітополі видалися в прямому сенсі вибуховими. Зокрема 10-11 грудня було завдано ударів по трьох об’єктах Мелітополя та Мелітопольського району. Мер міста Іван Федоров повідомив, що був знищений російський блокпост та радіолокаційна станція. Крім того,удар в Мелітополі було завдано по місцях базування особового складу окупаційної армії.

За даними української сторони, жертв – близько 200. Швидше за все, були задіяні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS.

Завдання ударів по місцях розквартирування особового складу на території окупованих районів Запорізької області (Мелітополь, Пологи і Токмак) свідчить про каскадний характер планування операцій ЗСУ зі звільнення цих територій.

Перший етап передбачає вогневе ураження місць зосередження особового складу, важкої бронетехніки, систем ППО, усієї інфраструктури противника. Другий – взяття під контроль логістики (шляхів постачання окупаційної армії). Третій – безпосередньо наступ наших військ. Ця натівська тактика була успішно продемонстрована ЗСУ під час деокупації Харківської та Херсонської областей.

Тобто, можемо говорити про можливий початок операції з деокупації Запорізької області. Це найбільш перспективний напрям для наступу ЗСУ, про що говорить навіть російська сторона. Саме з цим пов’язані авральні роботи окупантів зі зведення фортифікаційних споруд в районі Мелітополя та Бердянська.

При цьому, і Мелітополь, і Пологи, і Токмак – ключові пункти логістики окупаційної армії. Особливо Мелітополь, втрата контролю над яким росіянами поставить під сумнів існування так званого «сухопутного коридору» з окупованих територій Донбасу до Криму. Крім того, це потенційно може створити передумови для видавлення окупаційних військ, власне, на територію самого Криму.

Після завдання потужних ударів у Мелітополі та Пологах місцевими джерелами зафіксована передислокація окремих підрозділів збройних сил противника – з метою розосередження як особового складу, так і важкої бронетехніки. Щоб зменшити кількість втрат внаслідок вогневого впливу з боку ЗСУ.

Аналогічна запорізькій тактика спостерігається на інших ділянках фронту. У тому числі на Луганському напрямку.

Зокрема, в окупованому Первомайську було завдано удару по місцях зосередження колісної та гусеничної техніки. Були «прильоти» у Сватовому, у Кадіївці (Стаханові). До речі, координати місць накопичення і розквартирування противника передавали представники місцевого руху опору, включно з членами ГІ «Права справа».

Нагадаю, за інформацією Генштабу ЗСУ, на Запорізькому напрямку за минулу добу окупанти продовжували обстрілювати позиції наших військ та цивільну інфраструктуру вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали райони 19 населених пунктів. Зокрема – Времівка і Новопіль Донецької області; Гуляйпілське, Оріхів, Мала Токмачка на Запоріжжі; Нововоронцовка, Осокорівка, Новотягинка, Токарівка, Янтарне Херсонської області та місто Херсон.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"