Фейк: Німці просять українських військових не використовувати нацистську символіку

мах

У телеграм-канали поширюють фотографію стенда, на якому нібито розмістили оголошення для українських військовослужбовців, які навчаються в Німеччині, від Міноборони Німеччини. У ньому йдеться, що у Німеччині за демонстрацію нацистської свастики чи іншої символіки, пов’язаної з фашизмом, передбачене покарання до трьох років позбавлення волі або великий штраф.У коментарях розповідають, що нібито цю «пам’ятку» вивісили на будівлі Бундесверу, щоб попередити українських військовослужбовців. У інших повідомленнях уточнюють, що йдеться про українських танкістів, які поїхали опановувати німецькі танки. В українських інфопростір ці повідомлення потрапили через проросійські та окупаційні телеграм-канали. Це — фейк.

Як пише Укрінформ, у німецькому Командуванні спеціальної підготовки спростували існування такого оголошення. Крім того, у дописах йдеться, що оголошення для українців висить на будівлі Бундесверу. Його офіси є у Берліні, Бонні та Потсдамі. Натомість українські танкісти проходять навчання в Школі танкових військ у Мюнстері. Тобто, до найближчої будівлі Бундесверу понад 300 кілометрів.

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції, що підживлюють наратив про нацизм в Україні. Раніше розповідали, що у Києві відкрито набирають добровольців до нацистських бригад, а українських військових нагороджують «нацистськими» нагородами. Також пропагандисти стверджували, що військові використовують нацистські символи на обмундируванні та техніці. У такий спосіб пропагандисти намагаються ототожнити українців із злочинами нацистів та використовують тактику розлюднення українців.

і