Швейцарські Leopard 2 для ЗСУ

мах

Швейцарські Leopard 2 знаходяться на консервації й можуть стати доволі потужним ресурсом, хоча сама схема передачі точно не буде “простим шляхом”

Для того щоб збільшити кількість Leopard 2 для Збройних Сил України союзники вимушені вигадувати доволі заплутані схеми, бо навіть виділити бригадний комплект виявилось доволі складною задачею. Але наразі у Німеччині відпрацьовують доволі цікавий, хоча й не легкий у реалізації варіант із закупівлею танків Pz 87 (місцева назва Leopard 2A4 з елементами локалізації) у Швейцарії.

Мова йде про законсервовані машини, які знаходяться на зберіганні швейцарської армії у кількості 96 Leopard 2. Як пише швейцарське видання Blick міноборони Німеччини та міністр економіки країни направили офіційний запит на придбання цих машин, з гарантією того, що саме вони до України передаватись не будуть.

Чому втрата кожного А-50 для РФ незворотна і що тепер будуть робити рашисти для їх збереження

А в цілому план виглядає наступним чином, ці Leopard 2 фактично стануть учасниками “кругового обміну” та будуть передаватись тим країнам, які посилять ЗСУ своїми машинами. Тобто формально саме швейцарські танки залишаться у країнах Євросоюзу і це є доволі елегантним збереженням нейтралітету Швейцарії, який стосується постачання до України озброєння та навіть дозволу на його реекспорт.

Водночас ця пропозиція ще має отримати “зелене світло” від швейцарського парламенту. В якому, як пише видання, очікуються доволі запеклі дискусії, бо попередня ініціатива самих швейцарських депутатів у поверненні 30 виведених з експлуатації машин не була підтримана.

Pz 87
Pz 87

Але варто зазначити, що Швейцарія, за наявною інформацією, вже продавала списані машини до Німеччини – й мова йде про півсотні Leopard 2 які викупив Rheinmetall. Більше того, Берлін вже продемонстрував, що на “нейтральні” позиції Швейцарії можливо знайти відповідь. Зокрема поки швейцарці говорили про нейтралітет відносно дозволу реекспорту боєприпасів для Gepard, німецький Rheinmetall отримав контракт на їх виробництво.

Також позиція Швейцарії викликає вже певне роздратування на самому Заході, й країні у будь-який момент можуть нагадати, що вона сама вкрай залежна від іноземного озброєння.

і