Контрнаступ ЗСУ: Сили оборони використовують «тактику жаб’ячих стрибків»-що це означає.

мах

Міністерство оборони України оприлюднило відеоролик, в якому дають зрозуміти про плани щодо майбутнього контрнаступу. При цьому роблячи наголос на тому, що оголошення про його початок не буде.

На  відео військові тримають пальця біля вуст, супроводжуючи це надписом: «Плани люблять тишу. Оголошення про початок не буде».

Своєю чергою, президент України  Володимир Зеленський запевнив, що станом на зараз Україна вже готова до контрнаступу. Утім, очільник держави зауважив, що результатом контрнаступу має бути звільнення українських територій, і коли він відбуватиметься, це буде відчутно. «Ми б хотіли деякі речі мати, але ми не можемо чекати на це місяці. Ми дуже віримо в успіх, я не знаю, скільки нам знадобиться часу», — підкреслив він.

Варто зауважити, що країни-члени НАТО  вже передали Україні 98% обіцяної техніки з того переліку, який раніше озвучував Головком ЗСУ Валерій Залужний.

Якщо виходити з інформації, яку раніше озвучував Головком ЗСУ Валерій Залужний в інтерв’ю виданню The Economist, Україні потрібні «300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць», то виходить, що загалом запити нашої країни виконані країнами НАТО приблизно на 98%. Тут Єнс Столтенберг має всі підстави стверджувати, що Альянс виконав обіцянки. З цього випливає, що представлених 230 танків та 1550 одиниць бронетехніки достатньо для створення умов для успішного контрнаступу ЗСУ.

У той же час варто зауважити, що зброї ніколи не буває багато. Україні потрібні і ствольна артилерія, і РСЗВ, здатні бити на відстань понад 60 км. Саме така зброя дозволить нам тримати під вогневим ураженням  склади із БК, місця постійної дислокації особового складу  та важкої техніки противника, готуючи ґрунт для подальших наступальних операцій. Саме за таким сценарієм Сили оборони України витіснили ворога з території Харківської  та частини Херсонської областей.
Показовим є той факт, що українська «бавовна» завітала саме на  території захоплених  Херсонської, Запорізької областей, але не тільки. Під Маріуполем гримлять вибухи. Наразі є повідомлення про ефективні удари по тилових позиціях росіян у Бердянську. Сьогодні мелітопольські місцеві телеграм-канали повідомили про вибух в південній частині міста. Після вибуху видніється чорний дим.

Я невипадково згадав інтерв’ю Залужного The Economist. Подивімось на ті події, що відбуваються на території Запорізької та Херсонської областей. Нанесення ударів по тилових базах накопичення, місцях тимчасового розміщення особового складу та озброєння. Це так званий каскадний характер планування операцій із деокупації.

Я нагадаю, про що йдеться. Успішний характер деокупації частини Херсонської та Харківської областей розпочинався саме з завдання ударів по тилових базах. Другим етапом було взяття під безпосередній контроль логістики. І вже третій етап — це сам контрнаступ. І те, що відбувається зараз у Запорізькій, Херсонській областях та на території Автономної Республіки Крим, на мій погляд, і є першим етапом деокупації. Тобто каскадного характеру планування операцій: завдання ударів по військовій інфраструктурі.

І цей момент слід обговорити окремо, бо є певні різночитання у заявах представників влади. Секретар РНБО Олексій Данилов у недавньому інтерв’ю ВВС заявив, що контрнаступ ЗСУ вже готовий до старту і розпочатися він може «завтра, післязавтра або через тиждень».

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю італійському телеканалу RAI минулого тижня заявив, що наші Сили оборони вже почали контрнаступ. «Контрнаступ триває вже кілька днів», — процитували Михайла Подоляка італійські журналісти. За його словами, на лінії фронту, що розтягнулася майже на 1,5 тисячі км, «окремі операції вже почалися».

Йдеться про те, що ЗСУ, на відміну від росіян, використовують  тактику НАТО — «тактику жаб’ячих стрибків», яка себе чудово показала на Харківщині та на правому березі Дніпра. Спочатку потужними ракетними ударами ЗСУ знищили тилову логістику окупантів, знекровили їх контингент на лінії бойового зіткнення і лише потім крок за кроком перейшли до безпосередньо деокупації  певної території – населеного пункту чи району.

Така тактика дозволяє уникнути чисельних жертв серед особового складу Сил оборони України. Натомість, тактика росіян полягає у так званих «м»ясних штурмах», не рахуючись із величезними втратами серед особового складу.
Нагадаю, американський генерал, колишній директор ЦРУ Девід Петреус переконаний, що український контрнаступ буде дуже потужним, а Сили оборони України під час нього «досягнуть загальновійськового ефекту».

Спеціально для Центру громадської аналітики «Вежа».

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"