Майбутнє озера Небреж. Результати соцопитування

мах

Як показали результати соціологічний опитувань серед мешканців столичних Осокорків, людям не вистачає повноцінної зони відпочинку біля водойми.

Осокорчанам вже давно потрібна екологічна, чиста та безпечна зелена зона з набережною, пляжем та облаштованим місцем відпочику в оточенні живої природи.

Для з’ясування настроїв щодо майбутнього Осокорків, серед місцевих мешканців  з 30 вересня по 6 жовтня 2018 року, представниками ГО «ЕКОконтроль» було проведенено соцопитування.

970 осіб, які проживають поблизу озера Небреж, відповідали на запитання, що підготували екологи. Для отримання найбільш повної та достовірної інформації опитування проводилося в різний час доби й охопило всі прошарки населення.

Жителі Осокорків жваво відреагували на ініціативу і охоче ділилися своїми думками щодо впорядкування території навколо озера Небреж.

Так про що ж запитували у киян і які відповіді почули екологи?

Перше питання – як ви вважаєте, що сьогодні треба робити в першу чергу, щоб зберегти озеро?

Для відповіді були надані такі варіанти: Сподіватись, що міська влада займеться його благоустроєм? – 31% Зобов’язати забудовника мікрорайону прийняти на себе соціальний пакет з облагороджування озера і забезпечення приведення в порядок прибережної території? – 67%

Інше – 0

Нехай все залишиться, так як є – 13%

Друге – чи важливий для вашої сім’ї екологічно чистий, безпечний відпочинок на водоймі?

Варіанти відповідей:

Так – 98%

Ні – 0

Інше – 2%

Третє питання – для повноцінного відпочинку на озері, що б Ви хотіли на ньому побачити?

Варіанти відповідей:

Облаштувати цивілізований пляж – 80%

Дитячі майданчики – 42%

Спортивний майданчик – 27%

волейбольний майданчик – 30%

Поле для пляжного футболу – 22%

Рибальські вимостки – 46%

Куточки з незайманою дикою природою – 38%

Інше – 0

Нехай все залишиться, так як є – 5%

Четверте питання – чи має сенс облаштовування частини озера, створивши на ній екологічний, культурний і просвітницький Центр всього району?

Варіанти відповідей:

Облаштувати набережну – 65%

Для аерації і очищення водойми зробити фонтан – 2%

Зробити Арт театр під відкритим небом (виступ артистів, музикантів, дитячих колективів, проводити тематичні зустрічі, перегляд театральних постановок, літній кінотеатр) – 4%

Екологічний Центр для проведення Зелених Уроків для дітей – 14%

Створити дитячий Яхт Клуб – 6%

Озеленити прибережну смугу.Посадити дерева. Зробити квітники – 56%

Облаштувати Алею Мужності – 22%

Проводити літні дитячі табори – 4%

Нехай все залишиться, так як є – 13%

Як бачимо, переважна більшість мешканців мікрорайону підтвердила своє бажання мати безпечне, облаштоване та екологічно чисте місце відпочинку біля водойми.

Столиця має зручне географічне розташування, практично всі кияни мають доступ до відкритої води: або до Дніпра та Десни, або до численних київських озер.

Але, на сьогодні, через розміщення величезної кількості кафе та ресторанів на узбережжі, постала загроза знищення водної екосистеми.

Олександр Чистяков, лідер ініціативної групи ГО «ЕКОконтроль»:

«Водойма – це живий організм. Для його підтримки необхідний комплексний підхід. Близько 80% столичних водойм вимагають розчищення і днопоглиблення, а також викосу зайвої водної рослинності та зариблення рослиноїдними видами риби з метою природної меліорації. Але, сьогодні на берегах столичних водоймищ побудовані різні «розливайки» та «шашличниці», які своїми «відходами виробництва» явно травлять біосистему».

Отже, перед екологами столиці гостро постало питання як зберегти київські водоймища. Як показує практика, на сьогодні без приватних інвесторів це питання не вирішити.

Восени цього року завдяки допомозі банка “Аркада”, екологи провели зариблення озера Небреж, запустивши туди п’ять тонн коропа, який найкраще очищує воду. Риба досить велика, до 300 грамів. Тому зможе добре адаптуватися в нових умовах і очистити озеро.

А ранньою весною заплановано провести другий етап зариблення. Тож ця водойма невдовзі стане ще й улюбленим місцем для риболовлі.

А після проведення рекреаційних робіт озеро Небреж оживе і предстане в усій своїй магічній красі.

Р. Новіков

і