Порошенко намагався зірвати обрання Епіфанія головою УПЦ

мах

Президент Петро Порошенко усіма силами намагався зірвати обрання митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Автокефальної помісної Православної Церкви України Епіфанія. Про це Інформатору стало відомо з власних джерел в УПЦ МП. “Порошенко до останнього намагався протягнути архієрея УПЦ МП, митрополита Вінницького і Барського Симеона через різних лояльних до влади бізнесменів та інші способи впливу для обрання найзручнішого для себе кандидата”, – повідомляє джерело.

Більше того, АП не допустила іншого проукраїнського кандидата від УПЦ МП Кирила Говоруна до участі в Соборі, який якраз приїхав із США. Це все при тому, що запрошення Говоруну взяти участь в якості експерта передавалося особисто Константинопольськими екзархами, передає Лівий Берег. Говорун більш авторитетний серед проукраїнської частини УПЦ МП, навіть митрополит УПЦ МП Софроній закликав обрати його єдиним кандидатом помісної церкви.

“Вселенський патріарх готовий дати Томос і дати його в руки предстоятеля УПЦ, а ми відмовляємось від нього! Коли вони попри все пішли на перший крок – скасували анафему не свою, а чужу, то вони підуть і далі. Нам (духовенству УПЦ МП) з розумом треба підходити, відкинути особисті стосунки і бажання Москви, подивитись правді в очі і використати момент! Моя кандидатура – це архімандрит Кирило (Говорун). Він людина знаюча, освічена, вивчена на творіннях святих отців. Він далекий від будь-яких пороків, він чистий і не зіпсований”, – заявив Софроній в інтерв’ю Главкому.

Як відомо, раніше ім’я Говоруна називалося в числі одного з можливих претендентів на предстоятельство нової Помісної церкви. “Таким чином Порошенко намагався мобілізувати голоси всіх, хто проти Епіфанія і митрополита Волинського і Луцького Михаїла навколо найзручнішого для президента Симеона”, – додає джерело. Однак усі старання президента виявилися марними і головою помісної православної церкви в Україні став митрополит УПЦ КП Епіфаній.

Источник: https://informator.news/poroshenko-namahavsia-zirvaty-obrannia-epifaniia-holovoiu-upts/

і