СКУ провів Український день в Берліні

мах

 

9 вересня 2019 р. Провідники Світового Конґресу Українців (СКУ) в перше провели захід Український День в Берліні протягом якого відбули ряд зустрічей з Німецькими депутатами та урядовцями на тему подальшої підтримки України в боротьбі з російською агресією.

Напередодні зустрічей, у Посольстві України в Німеччині відбувся брифінг, під час якого Посол України в Німеччині Андрій Мельник, Президент СКУ Павло Ґрод та народні депутати України Іванна Климпуш-Цинцадзе й Іван Крулько представили присутнім на цьому заході провідниками українських громад, учасникам Річних загальних зборів у Берліні, своє бачення щодо подальшої підтримки України. Вони зокрема наголосили, що Німеччина є ключовим партнером України  в захисті її територіальної цілісності та в прагненні стати інтегральною частиною європейської та євроатлантичної спільноти. По завершенню брифінгу робочі групи обговорили шляхи представлення актуальних українських питань перед урядами країн свого проживання та на міжнародному рівні.

Упродовж дня Павло Ґрод, Стефан Романів та Андрій Футей – з боку СКУ та Андрій Мельник, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Іван Крулько – з боку України мали зустрічі з  депутатом Бундестагу та Координатором з питань  співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами Східного партнерства Дірком Вейзом,  заступником Голови Комітету з питань зовнішньої політики Бундестагу Йоганнесом Шрапсом, депутатом Бундестагу Марілуїз Бек, Директором Департаменту Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії МЗС Німеччини  Мікаелем Сібертом, Радником у закордонних справах Федерального канцлера Маттіасом Люттенбергом, Головою Групи українсько-німецької дружби в Бундестазі, речником партії з питань зовнішньої політики Омідом Ноуріпоуром,  Головою групи депутатів в Петиційному комітеті Йоганнесом Губером та експертом Фонду Бертельсманна Міріам Космель. У окремих зустрічах узяв участь голова Об’єднання українських організацій у Німеччині Ростислав Сукенник.

Основної уваги під час зустрічей було надано таким пріоритетним питанням, як захист територіальної цілісності України та деокупація Криму і Донбасу, посилення санкцій проти Росії за військову агресію в Україні, припинення російського проєкту “Північний потік-2”, звільнення утримуваних у Росії українських політичних в’язнів та заручників, а також підтримка євроінтеграційного і євроатлантичного курсу та основних реформ в Україні.  Також було обговорено важливість підвищення обізнаності про Голодомор 1932-33 рр. серед депутатів Бундестагу, що є запорукою подальшого визнання цього злочину геноцидом українського народу.

«Під час Українського дня СКУ в Берліні ми краще зрозуміли вагомість впливу Німеччини в межах Європейського Союзу та прихильність до України», — заявив Павло Грод, президент СКУ. «СКУ має намір організувати подібні інформаційні дні в більшості великих столиць світу, сподіваючись, що нові громади навчатимуться та продовжуватимуть ці зусилля протягом наступних місяців та років.»

 

і