Будівництво водовідливного комплексу для захисту шахт на Луганщині: гроші є, а захисту немає

мах

13 лютого 2018 року на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної Луганської обласної військово-цивільної адміністрації було розглянуто питання щодо будівництва водовідливного комплексу для захисту шахт «Золоте», «Карбоніт» і «Горська» ДП «Первомайськвугілля».

«Для вирішення критичної ситуації необхідно побудувати водовідливний комплекс. Луганська ОДА та ДП «Первомайськвугілля» готують звернення до Міністерства екології, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Міністерства енергетики та вугільної промисловості», – повідомляв тоді заступник голови ЛОДА полковник СБУ Юрій Клименко.

За інформацією Клименка, для успішного вирішення проблеми необхідно було реалізувати проект будівництва водовідливного комплексу вартістю 120 мільйонів гривень.

Варто зазначити, що в кінці 2017 року з резервного фонду державного бюджету за цим напрямком було профінансовано 86 млн. гривень, проте було освоєно лише 9,95 млн. гривень через начебто тривалий термін виготовлення обладнання. Фактично, всі кошти підприємством майже в повному обсязі залишилися не освоєними.

Утім, незважаючи на це, вже у лютому 2018 року піднімається питання щодо виділення з резервного фонду не 86 млн. гривень, а значно більшої суми – 120 млн. гривень. Уряд в свою чергу приймає рішення про виділення 131 млн. гривень.

З лютого 2018 року я неодноразово звертався до правоохоронних органів і спеціальних служб із заявами щодо перевірки фінансової документації про збільшення вартості проекту будівництва на суму у 50 млн гривень.

Варто зазначити, що ці вугледобувні підприємства є планово збитковими, а коштів від реалізації вугільної продукції та державної підтримки на покриття витрат із собівартості вугільної продукції не вистачає навіть на виплату заробітної плати.

Наразі, стало відомо, що керівництво державного підприємства «Первомайськвугілля» і ТОВ «Експериментально-механічний Курахівський завод» підозрюють в розкраданні бюджетних коштів, виділених на реалізацію програми будівництва водовідливного комплесу.

У квітні 2018 року Кураховский завод виграв державний тендер ДП «Первомайськвугілля» на суму 76 млн. гривень. Згідно тендерної документації завод повинен був забезпечити захист шахти «Золоте» ДП «Первомайськвугілля» від підтоплення водами шахт, розташованих на тимчасово окупованих територіях.

Слідство встановило, що після укладення договору завод отримав 22,5 мільйона гривень в якості авансу на придбання будматеріалів і більше 11 мільйонів в якості плати за роботи, які фактично виконувалися силами гірників шахти «Золоте» і співробітників ДП «​Первомайськвугілля».

Крім того, протягом червня-жовтня 2018 року ДП «Первомайськвугілля» перерахувало заводу ще 33,7 мільйона гривень. Як з’ясувалося, вартість виконаних робіт була завищена більш ніж на п’ять мільйонів гривень.

За підозрою у привласненні коштів адміністрацією заводу і ДП «Первомайськвугілля» було розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) та за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Гроші виводилися через зареєстроване в Донецькій області ТОВ «Альянс Житлобудінвест». Власником і фактичним керівником ТОВ «Експериментально-механічний Курахівський завод» є мешканець окупованого Донецька Володимир Іванцов, а ТОВ «Альянс Житлобудінвест» належить його краянину Сергію Афоніну.

Примітно, що після моїх звернень в СБУ і ГПУ з Луганської обласної військово-цивільної адміністрації звільняється п’ятирічний заступник всіх керівників Клименко. З 2014 року Юрій Клименко був заступником голови Луганської ОВЦА з питань громадського порядку та безпеки. З 1996 р. по 2015 р. Клименко працював у органах Служби безпеки України, зокрема обіймав посаду голови управління СБУ в Луганській області.

Справедливість є. За неї варто боротися!

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"