Катастрофа літака «МАУ» в Ірані – елемент світового геополітичного протистояння

мах

Російська Федерація намагається використати катастрофу українського літака в Ірані для послаблення позицій США на Близькому Сході.
 
На мою думку, про реалізацію Кремлем такого сценарію, свідчить низка подій, що передувала трагічній загибелі українського Boeing-737-800 NG авіакомпанії «МАУ» біля аеропорту Тегерана.
 
Перш за все, згадаю про атаку мітингувальників на посольство США в Багдаді, після чого американські безпілотники знищили організатора нападу на дипустанову – іранського генерала Касема Сулеймані.
 
Водночас, ЗМІ чомусь замовчують той факт, що напередодні своєї загибелі, Сулеймані вдалося проштовхнути в парламенті Іраку законопроект про виведення усіх іноземних військ з території цієї країни, зокрема американських військових. Оскільки США не бажають залишати цю країну, то ситуація створює для Вашингтону ефект т.зв. «дипломатичної виделки».
 
Американські військові бази в Іраку розташовані на території Курдистану – країні, яка не визнана жодною країною світу, і проти якої особливо жорстко виступають Ірак, Сирія і Туреччина. Відмова США вивести свої війська з цієї зони, де-факто свідчить про визнання американцями Курдистану. А це, у свою чергу, створює дипломатичне непорозуміння США з Туреччиною, яка виступає проти незалежності цієї держави.
 
З огляду на ситуацію, збиття українського літака в Ірані слід розглядати, як один з елементів світової геополітики. Таким чином, Росія намагається послабити вплив США в регіоні Близького Сходу, що раніше Москві вдалося реалізувати у Сирії, звідки були фактично виведені американські війська.
 
Після атаки іранцями американських баз в Іраку, Росія очікувала на відповідь США. Саме це, на мою думку, і є причиною затримки вильоту українського літака з Тегерана на годину.
 
Версія про начебто перевантаження лайнера багажем пасажирів, не витримує жодної критики, адже речі зважуються ще під час прийому в аеропорту – співробітник авіакомпанії не пропускає пасажирів з багажем понад 20 кілограмів. Додам, що ця модифікація Boeing може взяти на борт не більше 6,5 тон багажу. Пального він бере 25 тон. Плюс, вага 176 людей на борту – 12-13 тон. Тобто, під час злету, повна вага лайнера становила 79 тон.
 
З огляду на це,на мою думку, затримка вильоту літака була пов’язана з тим, що Росія й Іран до останнього чекали ударів американськими крилатими ракетами «Томагавк» по іранських військових об’єктах. Таким чином, вони намагалися використати можливий відплатний обстріл з боку США, для прикриття версії про те, що ЗРК «Тор-М1» спрацював по американських ракетах, але помилився і знищив цивільний літак.
 
Саме тому Іран і педалював цю версію, навіть не дочекавшись відповіді з боку США. Іншого логічного пояснення такій поведінці немає. Однак переплутати цивільний авіалайнер з крилатою ракетою «Томагавк» чи безпілотником, досить складно. Усе вказує на те, що український лайнер був збитий абсолютно умисно.
 
Київ має більш жорстко відреагувати на подібні заяви Ірану.
 
Крім того, не витримує критики і заява Тегерану про те, що розмір компенсації родинам загиблих ще буде узгоджуватись, що літак застрахований, і що компенсації буде виплачувати страхова компанія.
 
У світі діє так звана «Монреальська конвенція» (Конвенція для уніфікації деяких правил міжнародних повітряних перевезень). Для порівняння – у 2001 році, після помилкового збиття українською ракетою російського літака Ту-154 над Чорним морем, Україна виплатила Росії та Ізраїлю в якості компенсацій, відповідно $7,8 та $7,5 мільйонів кожній стороні. Аналогічні суми компенсацій, повинні отримати родини загиблих в іранській трагедії.
 
Нагадаю, вранці 8 січня після вильоту з аеропорту Тегерану зазнав катастрофи літак Boeing 737-800 NG української авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що прямував до Києва. Загинули 176 пасажирів з семи країн світу.
 
11 січня Генеральний штаб Збройних сил Ірану визнав, що український літак був збитий ракетою «земля-повітря».
 
Президент авіакомпанії МАУ Євген Дихне заявив, що перевізник виплатить усі належні страхові виплати і компенсації сім’ям загиблих пасажирів, згідно з міжнародними правилами.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1211 Articles
співголова ГІ "Права Справа"