ЕСТОНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ СТАЛИ НА ЗАХИСТ УКРАЇНСЬКИХ ПРАЦІВНИКІВ

мах

Центральний союз профспілок Естонії звернувся до президента, уряду і парламенту України із закликом відхилити законопроєкти «Про працю» та «Про забезпечення профспілкової діяльності», які зараз перебувають на розгляді у Верховній Раді. Естонська організація вважає, що при вступі цих ініціатив в силу права українських працівників будуть істотно обмежені, повідомляє ERR.

«Заплановані зміни неприйнятні для країни, яка підтримує демократичні цінності», — йдеться в листі, відправленому главою Центрального союзу профспілок Пеєпом Петерсоном президенту України Володимиру Зеленському, спікеру парламенту Дмитру Разумкову і прем’єр-міністру Олексію Гончаруку.

Він нагадав, що українські профспілки проводять масштабні акції протесту, висловлюючи невдоволення новими законами.

«Ми повністю підтримуємо цю кампанію і висловлюємо солідарність з усіма працівниками України та профспілками. Ми вимагаємо, щоб законопроєкти були відкликані і будь-які офіційні слухання у Верховній Раді слід відкласти», — підкреслив Петерсон.

«Ці законодавчі зміни повинні бути предметом всебічної консультації з профспілками. Немає ніяких підстав для прийняття спішно розроблених поправок до цих важливих законів без повноцінних тристоронніх переговорів», — вважає Пеєп Петерсон.

За даними профспілок, зазначені законодавчі ініціативи дадуть роботодавцям право в односторонньому порядку змінювати умови трудового договору та, якщо працівник не згоден, звільнити його без виплати вихідної допомоги. Також заплановані поправки в трудове законодавство різко знижують оплату понаднормової праці і скасовують деякі соціальні гарантії.За оцінкою Центрального союзу профспілок Естонії, багато зазначених в законопроєктах положеннь суперечать конвенціям Міжнародної організації з охорони праці.

і