Карантин? Який карантин? Шведський підхід до боротьби з коронавірусом

мах

коронавірус у Швеції

У той час як більша частина Європи живе в умовах жорсткого карантину через спалах коронавірусу, в одній країні життя йде майже своїм звичаєм.

Після довгої зими нарешті потеплішало, і мешканці шведської столиці насолоджуються цим по максимуму.

Люди цілими сім’ями ласують морозивом під гігантською статуєю Тора на площі Маріаторгет. Молодь п’є коктейлі на літніх терасах кафе.

Цього тижня у місті працювали нічні клуби, але від неділі зібрання понад 50 людей все ж заборонять.

Порівняйте це із сусідньою Данією, яка обмежила зустрічі понад 10 людей, або з Британією, де взагалі не можна зустрічатися ні з ким, окрім тих, з ким ви разом мешкаєте.

«Кожна людина несе велику відповідальність»

На шведських дорогах стало помітно тихіше. Стокгольмська компанія громадського транспорту SL каже, що минулого тижня кількість пасажирів в поїздах метро і приміських потягах знизилася на 50%.

Опитування також говорять про те, що майже половина стокгольмців працюють віддалено.

коронавірус
Banner

З оцінками державної компанії Stockholm Business Region, яка підтримує бізнес-спільноту міста, ця цифра зросте щонайменше до 90% у найбільших столичних фірмах, завдяки високому рівню технічної грамотності працівників та бізнес-культурі, яка давно сприяє гнучкому та віддаленому робочому графіку.

«Кожна компанія, яка має таку можливість, це робить, і це працює», — каже генеральний директор компанії Стаффан Інгварссон.

Його слова влучно підкреслюють суть урядової стратегії: відповідальність за власні дії. Органи охорони здоров’я та політики досі сподіваються уповільнити поширення вірусу без впровадження драконівських законів.

У країні замість суворих правил дають рекомендації — залишатися вдома, якщо ви хворі чи літні, мити руки, уникати подорожей без крайньої потреби, а також працювати з дому.

На сьогодні у Швеції зафіксували майже 3500 випадків вірусу та 105 смертей.

Стокгольм
Image captionМешканці Стокгольма можуть насолоджуватися весною у парках без жодних обмежень

«Ми — дорослі люди, і маємо поводитись, як дорослі. Не поширювати паніку чи чутки», — заявив прем’єр-міністр Стефан Льовен у телевізійному зверненні до нації минулими вихідними.

«У цій кризі ніхто не самотній, але кожна людина несе велику відповідальність», — додав він.

Високий рівень довіри

За даними загальнонаціонального опитування найбільшої місцевої аналітичної компанії Novus, більшість шведів подивилися це звернення і підтримали його.

У Швеції — високий рівень довіри до державних органів влади, і саме це, на думку багатьох, змушує місцевих жителів дотримуватися урядових рекомендацій.

Важливим чинником у стратегії країни є також демографія. На відміну від середземноморських країн, де під одним дахом мешкають кілька поколінь, більше половини шведських домогосподарств складаються з однієї людини, що знижує ризик поширення вірусу вдома.

Водночас шведи полюбляють бути на свіжому повітрі, і чиновники заявили, що збереження фізичного та психічного здоров’я людей — ще одна причина, чому вони прагнуть уникати обмежень, які змусили б людей сидіти вдома.

Швеція
Image captionУ Швеції відкриті кафе та ресторани

«Ми маємо поєднувати мінімізацію наслідків спалаху вірусу для здоров’я та економічний вплив цієї кризи», — говорить Андреас Гатцігеоргіу, генеральний директор Торгової палати Стокгольма.

«Місцева бізнес-спільнота дійсно вважає, що уряд Швеції та шведський підхід є більш розумними, ніж у багатьох інших країнах».

«Розсудить історія»

Водночас деякі шведи починають ставити під сумнів унікальний підхід своєї країни.

«Я думаю, що люди схильні слухати рекомендації, але у такій критичній ситуації не впевнена, що цього достатньо», — каже доктор Емма Франс, епідеміолог зі шведського медичного університету Інститут Каролінської.

Вона закликає до чіткіших інструкцій щодо того, як люди мають поводитись у громадських місцях, зокрема магазинах та тренажерних залах.

Honest Al's barber shop
Image captionКлієнтів у перукарнях поменшало

І хоча у деяких компаній справи йдуть добре, для інших ситуація невтішна. На відміну від повних барів на площі Маріаторгет, у сусідньому барбершопі Honest Al’s клієнтів значно поменшало, попри всі зусилля з підвищення безпеки.

«У моєї дружини також своя компанія, тому ми можемо покладатись лише на себе. Бізнес йде погано. Мені треба оплачувати рахунки. Нам доведеться дзвонити до банку», — каже власник Аль Мосіка.

Він вважає, що Швеція змінить тактику й запровадить карантин — можливість, яку чиновники не виключають у майбутньому.

Д-р Емма Франс каже, що хто з політиків і науковців виявиться правим — розсудить історія.

«Ніхто насправді не знає, які заходи будуть найефективнішими, — каже вона. — Я дуже рада, що ці рішення доводиться ухвалювати не мені».

і