Естонія починає будувати паркан на кордоні з Росією

мах

Роботи на першому етапі планується закінчити в три роки.

Департамент поліції і прикордонної охорони (ДПП) Естонії, фірми Merko Ehitus і GRK Infra підписали договір про перший етап будівництва кордону на південному сході Естонії.

Перший етап обійдеться майже в 20 млн євро і включає в себе створення інфраструктури на відрізку естонсько-російського кордону довжиною 23,5 кілометрів — від точки з’єднання кордонів Латвії, Росії та Естонії до села цереб (3,5 км на північ від прикордонного пункту з Росією Лухамаа (Luhamaa), повідомив у вівторок портал телерадіомовлення ERR.

«Це як раз ту ділянку, через який найбільше ведуться контрабандистські справи. Там і найбільше нелегально перетинають кордон», — сказав міністр внутрішніх справ березні Хельме (Mart Helme) Естонському телебаченню.

Працювати будівельникам доведеться в непростих умовах. Крім того, що місцями кордон проходить по болотистих ділянок, треба буде рахуватися і з особливим режимом.

«Наші співробітники та всі співробітники наших субпідрядників повинні будуть працювати так, щоб ні в якому разі не заступати на територію Росії. Порушувати кордон в ході будівельних робіт не можна, так що логістичних проблем буде досить», — зазначив голова правління Merko Ehitus Eesti AS Іво Волков .

Роботи на першому етапі планується закінчити в три роки. Одночасно почнеться підготовка до облаштування та інших ділянок.

Всього сухопутний кордон з Росією пролягає на відстані 135 кілометрів, з яких на болотисту місцевість припадає 101 км. Сухопутна ділянка передбачається забезпечити високотехнологічної технікою, встановити електронну охоронну систему, тут будуть використовуватися безпілотники, будь-який перетин кордону буде фіксуватися сенсорами.
Буде завершено і будівництво паркану заввишки 2,5 метра на протязі близько 90 кілометрів. На ряді ділянок природним помічником прикордонників стануть річки і болота, де немає практичного сенсу і необхідності зводити огорожу.

Урядом прийнято рішення виділити на облаштування кордону 130,5 млн євро, раніше вона виразила надію, що фінансову підтримку надасть Європейський союз.

У той же час між Естонією і Росією немає договору про кордон. Він підписувався двічі, в 2005 і 2014 році, але до цих пір не ратифікований.

 

і