IKEA отримують деревину в Україні нелегально?

мах

IKEA — світовий рекордсмен із виробництва меблів. Але не так багато споживачів цієї продукції знає, що значна її кількість виготовляється із деревини, добутої на заході України, в Карпатах.

При цьому видання OstWest із посиланням на некомерційну організацію Earthsight, що базується у Великій Британії та спеціалізується на розслідуваннях незаконного видобутку лісу, наполягає, що цю деревину в Україні отримують нелегально.

Фахівці організації, котрі здійснили перевірку разом з українськими еко-активістами, стверджують, що, приміром, нелегально вирублений бук використовується для виробництва найпопулярніших у споживачів стільців IKEA. Десятки тисяч таких стільців продаються у цілому світі, в тому числі, у Європі та США. Але не лише стільці, зазначає Earthsight, також меблі з ДСП з меламіновим покриттям теж виготовляється тут із нелегально добутого карпатського лісу.

На Закарпатті меблі для IKEA «добувають» у лісомисливському господарстві Великий Бичков, повідомляє OstWest. Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичковське мисливське лісове господарство незаконно видало ліцензії на «санітарне» вирубування дерев на понад 100 ділянках лише з 2018-го по 2020 роки. Власне, цим займається меблева компанія ВСГМ, створена ще 1992 року спеціально для постачання деревини для IKEA.

Щоправда, Earthsight зазначає, що IKEA певною мірою робила спроби боротися із незаконним добуванням деревини: вся її продукція маркується знаком Forest stewardship council (FSC), що начебто означає: уся «сировина» одержана з дотриманням економічних норм. Однак недавнє розслідування Earthsight свідчить, що аудитори FSC в Україні заплющували очі на численні порушення правил вирубування лісу.

Утім, однією лише Україною вирубка не обмежується. Приміром, швейцарський телеканал SRF провів власне розслідування у Румунії, де теж незаконно добувається ліс, і теж у Карпатах. Упродовж останніх 15 років його площа зменшилась на дві третини, значна частина дерев була вирублена нелегально.

Тим часом на розслідування Earthsight відреагувала компанія IKEA. Її представник заявив, що й надалі боротиметься з нелегальним вирубуванням лісів в Україні. Так само відповів і FSC. І FSC, і IKEA додали, що коли факт незаконного знесення лісів буде доведений у суді, то вони більше не співпрацюватимуть з цим постачальником.

Натомість лісозаготівельна компанія ВГСМ заявила, що вона не порушувала будь-яких правил з вирубування лісу у Великому Бичкові.

В Україні відреагували на факти, викладені в розслідуванні. 25 червня голова Держлісагентства Андрій Заблоцький підписав наказ про проведення протягом двох тижнів ретельної перевірки Великобичківського лісгоспу, повідомляє прес-служба відомства.
http://www.golos.com.ua/article/332572

і