Лукашенко наказав не визнавати дипломи вишів інших країн

мах

Таким чином Лукашенко відреагував на намір опозиційно налаштованих студентів навчатися за межами Білорусі.

    
Білоруські студенти на протестах Білоруські студенти на протестах

У Білорусі найближчим часом будуть вжиті заходи про невизнання дипломів, отриманих у вишах за кордоном, заявив у четвер, 29 жовтня, правитель республіки Олександр Лукашенко.

«Я доручив уряду. Найближчим часом будуть вжиті заходи щодо невизнання дипломів, отриманих за кордоном», — сказав Лукашенко, коментуючи намір опозиційно налаштованих студентів навчатися за межами Білорусі, передає агентство «Інтерфакс».

При цьому він не висловив стурбованості у зв’язку з можливим від’їздом молоді вчитися за кордон. «Хтось хоче поїхати за кордон вчитися. Оголошують там поляки, литовці та інші. Не питання. Завтра випишемо квитки, нехай їдуть. Але тільки в лінгвістичному університеті вчать іноземним мовам. Повірте, в Польщі, Чехії і навіть в Литві людей, які вміють розмовляти іноземною, англійською або німецькою, мовами, достатньо», — цитує Лукашенка білоруське держагентство БелТА.

Читайте також: Лукашенко змінив главу МВС Білорусі

«Когось там залишать — одного-двох, і то фізиків, математиків, талановитих», — вважає він.

«Якщо вони думають там вчитися, їм там мізки промиють, як це роблять поляки нашим хлопцям, які там навчаються, і вони нам їх підкинуть як п’яту колону… Цього не буде», — сказав Лукашенко.

Читайте також: Як Лукашенко намагається заспокоїти білорусів змінами до конституції

Також Лукашенко розповів, що, на його думку, потрібно зробити з тими, хто не хоче працювати. «Надвір. Ми з ними краще будемо на вулиці розбиратися», — заявив він.

Лукашенко хоче виганяти студентів з вишів через протести

Страйк студентів Білоруського державного університетуСтрайк студентів Білоруського державного університету

Раніше Лукашенко вже зупинявся окремо на поведінці опозиційно налаштованих студентів. «Студенти: прийшли вчитися — вчіться. Хто хоче, той нехай вчиться. Хто вийшов з порушенням закону на несанкціоновані акції, позбавляється права бути студентом. Будь ласка, відправте їх, як я говорив, кого в армію, а кого — на вулицю. Нехай ходять по вулиці. Але вони повинні бути відраховані з вузу», — заявляв Лукашенко. «Те ж саме викладачі, їх теж одиниці, які бридко поводяться у вузах», — заявив він.

Читайте також: Посольство США радить американцям у Білорусі запастися їжею та водою

Він також звернувся до батьків школярів і студентів з закликом «прибрати своїх дітей з вулиці», щоб «потім не було боляче». «А з іншими ми будемо розбиратися з усією суворістю закону», — попередив Лукашенко.

Протести в Білорусі

Дивитись відео01:26

Протести в Білорусі: останній день «народного ультиматуму» (25.10.2020)

У Білорусі з 9 серпня, коли відбулися президентські вибори, тривають масові протести. Згідно з офіційними результатами виборів, переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на посаді президента країни з 1994 року. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів, вважає їх сфальсифікованими. Під час протестів білоруські силовики жорстко поводяться з демонстрантами, затримуючи щотижня сотні людей.

«Народний ультиматум» і страйк

25 жовтня збіг термін «народного ультиматуму», який опозиція висунула Лукашенку. У цей день протестувальники вкотре вийшли на вулиці країни. За даними опозиції, у Мінську на акції протесту зібралися «понад 100 тисяч учасників».  В МВС країни повідомили про затримання на акціях 25 жовтня 520-ти людей.

Наступного дня після завершення терміну «народного ультиматуму» в Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк.

Дивитись відео02:18

Страйк студентів і робітників у Білорусі (26.10.2020)

 

і