Найкращі драми, комедії та екранізації

мах

Найкращі драми, комедії та екранізації від Netflix, HBO та інших стрімінгових каналів. Кінокритики BBC Culture підбивають перші підсумки року на телебаченні.

Шіттс Крік (Schitt’s Creek)

Шіттс Крік (Schitt's Creek)

З огляду на події у світі, легкі та дотепні фільми потрібні як ніколи. Тому, мабуть, не дивно, що чарівний канадський ситком за свій шостий і останній сезон здобув рекордну кількість «Еммі», передусім за акторську гру і сценарій Деніеля Леві.

Окрему похвалу шоу отримало за інклюзивне зображення представників ЛГБТК-спільноти.

В центрі сюжету «Шіттс Крік» — родина неймовірно багатих медіамагнатів Роуз, яка раптом втрачає всі свої статки і змушена перебратися у канадське містечко, що вони колись придбали як жартівливий подарунок на день народження.

Колишній власник мережі відеомагазинів Джонні Роуз (Юджин Леві), зірка мильних опер Мойра (Кетрін О’Хара) та їхні дорослі діти, хіпстер Девід (Деніель Леві) і світська левиця Алексіс (Енні Мерфі) намагаються впоратися з труднощами провінційного життя, а заодно й навчитися бути родиною.

Країна Лавкрафта (Lovecraft Country)

Країна Лавкрафта (Lovecraft Country)

У фільмі «Пастка» 2017 року режисер Джордан Піл успішно використав жанр горору для дослідження теми расизму. Тому не дивно, що саме Піла запросили виконавчим продюсером нового серіалу HBO, в якому фільм жахів поєднується з гостросоціальними темами.

Події серіалу, який є адаптацією роману Метта Раффа 2016 року, розгортаються у США у 1950-х роках. Головний герой — ветеран Корейської війни (Джонатан Мейджерс) вирушає Америкою на пошуки зниклого батька.

Америка часів законів про расову сегрегацію Джима Кроу, зустрічає героїв не лише жахливою несправедливістю, але й жахами в прямому сенсі — монстрами та потворами, з якими їм доводиться битися.

За словами кінокритика Карін Джеймс, «Країна Лавкрафта» — це «динамічний екшн і водночас яскраве зображення сили чорної культури».

Пен15 (Pen15)

Пен15 (Pen15)

Авторки серіалу Мая Ерскін і Анна Конкл — давні подруги, яким раптом закортіло знову відчути себе школярками. 30-річні жінки не просто зняли телешоу про перші поцілунки, непорозуміння з батьками та інші труднощі підліткового віку, але й виконали в ньому головні ролі.

Решта акторів серіалу — діти. Але дійсно дивує те, що про дорослий вік героїнь одразу забуваєш, так переконливо вони зображують поведінку підлітків — від манери мовлення до незграбної зовнішності та рухів.

Авторкам серіалу вдалося також провести тонку лінію між безтурботною комедією та серйозними роздумами про проблеми підлітків, наприклад, слатшеймінг (осуд жінок за їхню сексуальну активність), жертвами якого стають у новому сезоні Анна і Мая.

Я ненавиджу Сюзі (I Hate Suzie)

Я ненавиджу Сюзі (I Hate Suzie)

Серіали останніх років приділяють все більше уваги складним жіночим характерам, і «Я ненавиджу Сюзі» — яскравий приклад цього. Телешоу є результатом співпраці британської письменниці Люсі Преббл («Спадкоємці») та її найкращої подруги, акторки Біллі Пайпер.

Головна героїня — відома акторка, яка працює в компанії Disney та переживає кризу в шлюбі, стає жертвою хакерів, які зламають її телефон і викладають оголені знімки акторки в інтернет.

У восьми епізодах Пайпер послідовно і надзвичайно емоційно зображує переживання головної героїні — від шоку і заперечення до злості й прийняття.

Пітьма (Dark)

Пітьма

2017 року режисери Янтьє Фрізе та Баран бо Одар зняли перший німецькомовний серіал на каналі Netflix і одразу увірвалися на Олімп.

Містична драма «Пітьма», в якій чотири родини, мешканці вигаданого німецького містечка подорожують у часі, вийшла у трьох сезонах.

Головний герой, хлопчик на ім’я Йонас, разом з однокласниками намагається знайти дітей, які таємничим чином зникли.

Юний акторський склад та містичні події серіалу змушують порівнювати його з «Дивними дивами», хоча подвійне життя героїв «Пітьми» нагадує радше «Твін Пікс» Девіда Лінча.

Концепція простору і часу в останньому третьому сезоні, який вийшов цього року, дещо змінюється.

Розробники (Devs)

Розробники (Devs)

Це перша робота у жанрі телесеріалу режисера Ex Machina Алекса Гарланда. Він переносить і на маленький екран свій фірмовий стиль: футуристичні візуальні ефекти та роздуми про місце людини серед безмежних можливостей технологій.

В центрі сюжету дівчина Лілі Чан (Соноя Мізуно), яка працює інженером-програмістом у Кремнієвій долині.

Намагаючись розшукати свого зниклого бойфренда Сергія (Карл Глусман), Лілі виявляє секретну лабораторію в своїй фірмі. Вона звинувачує у зникненні Сергія ексцентричного керівника компанії Фореста.

Я можу вас знищити (I May Destroy You)

Я можу вас знищити (I May Destroy You)

12-серійний серіал, створений британською акторкою і сценаристкою Міхаелою Коель, не вкладається у звичні жанрові категорії.

Фільм оповідає історію молодої письменниці Арабелли, яка працює над продовженням свого надзвичайного успішного першого роману Zeitgeist, водночас розважаючись з друзями у нічних клубах.

Одного ранку Арабелла виявляє, що напередодні сталося дещо дивне. Дівчина починає підозрювати, що її зґвалтували.

Заснований на реальних подіях у житті самої Коель, серіал досліджує наслідки сексуального насильства, а також міркує про те, як перетинаються теми раси, класу і гендеру у сучасному західному суспільстві.

Звичайні люди (Normal People)

Звичайні люди (Normal People)

Екранізація однойменного бестселера ірландської письменниці Саллі Руні 2018 року оповідає щемку історію кохання Маріанни і Коннелла, яке проходить непросте випробування часом і дорослішанням.

Неймовірна привабливість серіалу в тому, що така проста, звичайна, за великим рахунком, історія кохання зображена в епічному масштабі, якого вона заслуговує.

Місіс Америка (Mrs America)

пп

Серіал, в якому Кейт Бланшетт зіграла свою дебютну роль на телебаченні, очікування виправдав. Мінісеріал, в якому Бланшетт зіграла американську активістку-консерваторку Філліс Шлефлі, заснований на реальних подіях.

Він оповідає про боротьбу за Поправку про рівні права для жінок, яка велася у США у 1970 роках. Шлефлі, яка має вкрай консервативні погляди, виступає проти легалізації абортів та прав сексуальних меншин.

У добу Трампа ці питання знову набувають актуальності, нагадуючи, що версія Америки часів Шлефлі, можливо, нікуди не зникала.

Неортодоксальна (Unorthodox)

пп

Драма, знята за мотивами автобіографії Дебори Фельдман 2012 року, стала ще одним із найбільш обговорюваних телешоу останніх часів.

Серіал оповідає історію 19-річної єврейки, яка тікає від нещасного шлюбу, влаштованого ультра-ортодоксальною громадою Нью-Йорку. Дівчина переїжджає до Берліна, де вчиться жити світським життям.

Це перший серіал Netflix, який лунає переважно мовою їдиш. Історія дорослішання в ньому вдало перетинається з трилером. Дійсно видатним серіал робить талановита гра молодої акторки Шири Хаас, яка отримала надзвичайно високу оцінку критиків.

Мисливці (Hunters)

Мисливці (Hunters)

Комедія «Кролик Джоджо», яка, на нашу думку, була сильно переоцінена Оскарівським комітетом, вчергове довела, що Голокост — складна тема для екранізації.

Тим більшої уваги заслуговує новий серіал Amazon, сценаристом і продюсером якого виступили Девід Вейл та маестро горорів Джордан Піл.

Їм вдалося об’єднати стиль, саспенс і захопливий екшн з тонким вшануванням пам’яті жертв жахливих злочинів проти людства.

Події розгортаються в Америці 1970-х років. Група єврейських чоловіків на чолі з героєм Аль Пачино прагнуть покарати високопоставлених нацистських чиновників, яким вдалося втекти до США, уникнувши правосуддя.

Серіал, між іншим, оповідає й про те, що нацизм нікуди не зник, він завжди поруч із нами, навіть у ліберальній західній демократії.

Статеве виховання (Sex Education)

пр

Серіал, знятий британським Netflix, вдало поєднує жанр підліткової комедії з відвертим і зрілим дослідженням сексу. Серіал порушує багато важливих тем — від сексуальної ідентичності до підліткової вагітності.

В центрі сюжету сором’язливий хлопець Оттіс, який відчайдушно мріє позбутися цноти, але поки що йому це не вдається. Його мати, роль якої виконує харизматична Джилліан Андерсон, — відомий у місті сексолог.

Але у другому сезоні комедійної драми найбільш помітною є блискуча гра молодих акторів — Емми Маккей, яка виконала роль стриманої і вразливої Мейв, та Шуті Гатви, який зіграв надзвичайно харизматичного Еріка.

По кайфу (Feel Good)

По кайфу (Feel Good)

Канадська акторка Мей Мартін зіграє практично саму себе у новій комедійній драмі від Netflix.

Героїню Мей також звати Мей, вона — стендап-комік, мешкає у Лондоні та бореться із наркотичною залежністю.

В центрі сюжету — романтичні стосунки Мей з подругою Джордж (Шарлотта Річі), яка вперше переживає досвід одностатевого кохання.

Це добра і щира історія про диваків, які намагаються жити і любити.

Ця країна (This Country)

Ця країна (This Country)

Ще одна життєва історія про безтурботних брата і сестру, які мешкають у містечку Котсвольд на південному заході Англії.

Серіал, знятий у жанрі мок’юментарі, виходить вже у третьому сезоні.

Творці ситкому, кузени Чарлі Купер та Дейзі Мей, які також виконали головні ролі, з тонкою іронією і добрим гумором досліджують життя провінційної Англії.

«Ця країна» є одним із небагатьох сучасних серіалів, присвячених життю сільських мешканців.

Любов сліпа (Love is Blind)

Любов сліпа (Love is Blind)

Попри те, що доба реаліті-шоу минула, нове дейтинг-шоу від Netflix стало справжньою сенсацією.

30 привабливих, гетеросексуальних чоловіків і жінок знайомляться наосліп і зможуть побачити одне одного, тільки коли вирішать одружитися. Ідея — абсурдна, але телегенічна.

Найцікавіша частина програми — момент, коли пари нарешті зустрічаються на мексиканському курорті і починають спілкуватися наживо, намагаючись налагодити стосунки.

Маленька Америка (Little America)

Маленька Америка (Little America)

Серіал-антологія, знятий подружжям Кумаїлом Нанджані та Емілі В. Гордон, присвячений життю мігрантів у великому плавильному котлі Сполучених Штатів.

Кожна серія оповідає історію окремої людини, від мексиканського гравця у сквош до сирійця-гея, який шукає притулку.

На думку оглядачки Variety Кароліни Фрамке, серіал ставить важливе питання про те, «що означає бути американцем і що потрібно, щоб побудувати життя з нуля на новому місці».

Змова проти Америки (The Plot Against America)

Змова проти Америки (The Plot Against America)

Творець «Прослуховування» («The Wire») Девід Саймон є безумовно одним із найвидатніших телевізійників Америки, і його останній проєкт лише підтвердив цю репутацію.

«Змова проти Америки» — це екранізація роману Філіпа Рота 2004 року, знята в жанрі альтернативної історії. Автори серіалу міркують про те, якими були б Сполучені Штати сьогодні, якби 1940 року країну очолив Чарльз Ліндберг, відомий своїми пронацистськими поглядами.

У центрі сюжету — історія єврейської родини із Нью-Джерсі (Зої Казан, Вайнона Райдер, Морган Спектор), для якої наслідки правління Ліндберга стають непростим випробуванням.

Даррен Френіч із Entertainment Weekly назвав серіал «одним із найбільш напружених телевізійних шоу, що оповідає про темний епізод в історії країни».

Чирлідери (Cheer)

Чирлідери (Cheer)

Це — документальний серіал Netflix про команду чирлідерів із техаського містечка Корсикана.

Для непосвячених чирлідинг виглядає доволі чудернацьким видом спорту, не кажучи вже про небезпечні трюки, які чирлідери мають виконувати.

Серіал досліджує непрості особисті історії кожного з членів команди, які пояснюють, чому ці молоді люди з таким запалом і відданістю занурюються у підготовку до національних чемпіонатів.

На думку кінокритиків, «Чирлідери» — це «історія про виховування характеру і теплі стосунки з улюбленим тренером, який дозволяє їм стати кращою версією самих себе».

Краще подзвоніть Солу (Better Call Saul)

Краще подзвоніть Солу (Better Call Saul)

Спін-офф славетного серіалу «Пуститися берега» (Breaking Bad) може затьмарити оригінальне шоу, попри те, що його фанати знають, чим він завершиться.

П’ятий сезон продовжує досліджувати історію чесного юриста Джиммі Макгілла (Боб Оденкірк) та його перевтілення у підступного та аморального адвоката Сола Гудмена.

Кінь БоДжек (BoJack Horseman)

Кінь БоДжек (BoJack Horseman)

Історія колишньої зірки шоу-бізнесу коня БоДжека, яку вже оголосили найкращим анімаційним серіалом XXI століття, досліджує «дорослі» проблеми, від сексуальних домагань і депресії до зловживання наркотиками. Однак робить це зі здоровою часткою гумору та самоіронії.

У завершальному шостому сезоні принцеса Керолін намагається знайти баланс між кар’єрою і материнством, а сам БоДжек потрапляє до реабілітаційної клініки для зірок із залежністю від знеболювальних.

Найкращі ідеї серіалу є водночас й щирими, і цинічними, що, вочевидь, і робить шоу таким привабливим.

Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Culture.

і