Естонія стала єдиною країною в світі, яку очолили тільки жінки

мах

Естонія стала єдиною країною у світі, яку наразі очолюють тільки жінки. Зокрема, обрана президентка Керсті Кальюлайд і обрана прем’єрка Кая Каллас.

Однак ключове слово «обрані», оскільки в світі є ще 3 країни, на чолі яких – жінки. Наприклад, Нова Зеландія, Барбадос, Данія. Проте в цих країнах владу ділять прем’єрки та монархи.

Президентка Кальюлайд у 2016 році стала першою жінкою, яка коли-небудь обіймала цю посаду. З 26 січня главою уряду буде Каллас. Жінок-прем’єрок в Естонії також досі не було, пише Еstonianworld.

Естонія стала єдиною країною в світі, яку очолили тільки жінки

Каллас очолить коаліцію між її «Партією реформ» та лівоцентристською партією «Центр». До речі, жінка мала стати прем’єркою ще у 2019 році, але «Центр» створила коаліцію з іншою партією.

Кая Каллас

Кая Каллас

Кая Каллас була депутаткою естонського парламенту двічі: з 2011 по 2014 рік, а також із 2019 року. До того вона була депутаткою Європарламенту. Її батько у різні часи також був прем’єр-міністром Естонії, депутатом парламенту, міністром фінансів та міністром закордонних справ Естонії.

Майже половина уряду – жінки!

Після призначення уряду міністри вже встигли скласти присягу. У новому Кабміні Естонії буде 7 жінок-міністрів, тобто 46,7%. Це рекорд для країни.

Які ще країни очолювали суто жінки

Які ще країни очолювали суто жінки

  • У Фінляндії у 2000 – 2012 роках за часів президентки Тар’ї Халонен було 2 жінки-прем’єрки.
  • У Шрі-Ланці також були президентка і прем’єрка одночасно – у 1995 – 2000 роках.

і