Вчені зареєстрували новий рекорд швидкості польоту птахів

мах

Біологи з Лундського університету в Швеції використали дані про міграцію серпокрильців і з’ясували, що вони можуть долати до 800 кілометрів на день.

Тобто, вони є рекордсменами за швидкістю серед птахів, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені використали дані відстеження серпокрильців, які гніздяться в Лапландії і мігрують в райони на південь від Сахари. «Це особливі птахи. Завдяки їхньому невеликому розміру, а також стратегії годуватися мухами в польоті, вони можуть з часом генерувати високі швидкості міграції. Звичайним птахам, таким як кулики, качки і півчі, потрібно провести деякий час, сидячи на землі в пошуках їжі, перш ніж вони полетять, але серпокрильці можуть годуватися потроху кожен день і харчуватися в польоті», – заявила одна зі співавторів роботи Сюзанна Окессон.

Серпокрильці залишають Лапландію в кінці серпня і повертаються назад в середині травня. Вчені відстежували 19 серпокрильців восени, коли вони в середньому 20 днів знаходились в польоті і 22 дні відпочивали, і 20 серпокрильця навесні – 15 днів в дорозі з п’ятьма днями зупинки. Аналіз погоди показав, що птахи розраховували час відльоту, передбачаючи майбутні вітрові умови. Як їм це вдається – досі не відомо, але, згідно з більш ранніми дослідженнями, пернаті чутливі до змін атмосферного тиску.

Звичайні серпокрильці які гніздяться в північній частині європейського ареалу, мігрують більш короткими маршрутами навесні в порівнянні з осінню. Навесні у них більше шансів застати хороші умови для попутного вітру. Крім того, в цей час легше ловити комах, що дає можливість зробити політ швидшим.

Серпокрильці долають величезні відстані: до 9900 кілометрів восени і 7900 кілометрів навесні. За добу вони пролітають близько 570 кілометрів, найшвидші з них – по 832 кілометри протягом дев’яти днів. Початкова частина маршрутів в основному проходила на південь через Північну Європу восени. Серпокрильці цього регіону швидші за побратимів, але чому – невідомо.

і