Нова хвиля пандемії в ОРДЛО: що спровокувало і чим може допомогти Україна.

мах

У «ДНР» — катастрофічна ситуація. Лікарні та морги переповнені. Посилюються правила карантину, школярів відправили на 3-тижневі канікули. Аналогічна ситуація і в «ЛНР».

Що ж спровокувало зростання захворювань?

На мою думку, те, що наразі відбувається на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, спровоковано відкритими кордонами між  «Л/ДНР» і Російською Федерацією.

Зараз на території РФ — загострення епідемситуації в зв’язку з новим штамом — «Дельта». Дуже висока смертність і масштаб захворювання. З огляду на масовий виїзд мешканців ОРДЛО на територію РФ фактично без проходження відповідного епідеміологічного контролю, спалах коронавирусної інфекції був прогнозований.

Зазначу, що та ж «ЛНР» наразі є фактично закритою зоною. Окупанти визнали різкий сплеск захворюваності, величезна кількість летальних випадків.

За інформацією ЗМІ, медики зареєстрували 12 тисяч 596 випадків зараження коронавірусною інфекцією на окупованій території Луганської області. Станом на 27 вересня зареєстрованих і підтверджених випадків інфекції COVID-19 — 12 596. Також заявлено про шість летальних випадків тільки за минулу добу.

До речі, таке різке зростання смертності в «ДНР» і «ЛНР» від коронавірусу пов’язано не тільки з мутацією вірусу і відкритими кордонами. Є ще фактор випробувань на окупованих територіях Донецької та Луганської областей російської несертифікованої вакцини «Супутник лайт» (однокомпонентна вакцина, яка представляє собою перший компонент «Супутника V»). Російська сторона і представники ОДЛО підтвердили, що мешканців окупованих територій вакцинують не «Супутником V», а «Супутником лайт».

При цьому клінічні випробування даної вакцини, за російськими джерелами, повинні закінчитися лише в грудні. Примітно, що за інформацією з відкритих джерел, «МОЗ ДНР» замовило 4 тис наборів для проведення поствакціонних досліджень, а саме проведення іммунографіческого виявлення IgG і IgM антитіл до вірусу SARS-CoV-2. При цьому основний акцент на виявленні стійкості антитіл в організмі людини протягом певного періоду і реакцій імунної системи на дану вакцину в перспективі.

Росія не випадково обрала окуповані території – в цих районах не діють ані російські, ані українські закони. «Сірі зони» ніким не контролюються, і якщо буде висока смертність – а вона уже є внаслідок т.зв. «вакцинації» і «щеплення», – то це не буде мати жодних наслідків для Росії.

Саме тому ми маємо 10% смертності від коронавирусу на окупованій частині Донбасу — найвищий показник смертності в світі. РФ використовує окуповані території в якості полігону для випробування своїх вакцин. На мешканцях ОРДЛО просто проводять клінічні випробування.

В свою чергу, офіційний Київ міг би допомогти вакцинацією на лінії розмежування, в районах контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ).

Але з огляду на те, що російська сторона фактично заблокувала роботу всіх КПВВ (працюють лише два, причому один — з перебоями), зробити це видається нереальним.

Фактично, йдеться про штучне створення зони епідеміологічного лиха. Не випадково контрольовані території Донеччини та Луганщини також демонструють різкий сплеск захворюваності. І вони вже ось-ось опиняться в «червоній зоні». Так, станом на 27 вересня від початку пандемії в Донецькій області COVID-19 підтверджено 99 300 хворих, з них 92 094 одужали, 2580 померло. У Луганській області коронавірус підтверджено 32 593 хворих, з них 27 786 одужали, 1075 померло.

Рівень захворюваності в  Луганській області на 100 000 населення дорівнює 450 (при пороговому рівні — 75), рівень госпіталізації — 46,6 (при пороговому рівні -60).

Тобто, спалах коронавирусу передається вже і на контрольовані території — мешканцями ОРДЛО, яким вдалося все ж пробитися туди за пенсіями, соцвиплатами, для зустрічей з членами родин.
Україна повинна наполягати на допуску Червоного Хреста в ОРДЛО і передачі визнаних ВООЗ вакцин через міжнародні інституції.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1212 Articles
співголова ГІ "Права Справа"