Російські шпигуни у Польщі. Білоруська пропаганда: то наші громадяни

мах

Польські служби заявили, що затримали шпигунів, які працювали на Росію. Тим часом пропагандистські ЗМІ Білорусі стверджують, що вони є простими громадянами й на гарячому їх ніхто не ловив. Вони навіть опубілкували їхні імена. Що відомо про цих людей?

Незалежний журналіст Тадеуш Гіцан, який займається темою Білорусі, повідомив у Twitter, що пропагандистські ЗМІ білоруського диктатора Олександра Лукашенка стверджують, що шпигуни, затримані в Польщі — білоруські студенти. Білоруські державні ЗМІ навіть оприлюднили дані трьох затриманих у цій справі.

ABW. Zdjęcie ilustracyjneУ Польщі зробили заяву про російських шпигунів: затримано 9 осіб. «Загроза була реальною»

Білоруські пропагандистські ЗМІ прокоментували затримання шпигунів

«Ці громадяни не мають жодного відношення ні до спецслужб, ні до правоохоронних органів», — зазначили в телеграм-каналі Sewerfsefsd. У повідомленні зазначається, що серед затриманих 29-річний Владислав П., 19-річна Марія М. і 52-річний Микола М.

Більше того, білоруські ЗМІ, підпорядковані режиму Лукашенка, додали, що цих людей «не ловили на гарячому».

Тим часом директор Центру досліджень сучасного середовища безпеки Міхал Марек повідомив, що Білорусь і Росія поширюють дезінформацію про людей, затриманих у Польщі за звинуваченнями у шпигунстві.

Експерт пояснив, що Росія і Білорусь створюють привід для «чергової провокації з боку Польщі».

«Москва і Мінськ намагаються зняти звинувачення, переконуючи росіян і білорусів, що вони нібито не ведуть агресивної діяльності проти Польщі. Союзної держави», — додав Міхал Марек.

Російські шпигуни у Польщі: щонайменше один із них працює на КДБ

Telegram-канал «Критичне мислення Білорусь» розповів детальні історії кожного із цих людей. Один із них справді має стосунок до КДБ.

Марія Медведєва, як відомо з бази даних прикордонників, має досить звичайну історію. В дитинстві була в Криму, Туреччині, Греції, Болгарії. До Польщі вона в’їжджала на три дні у листопаді 2016 року і на 11 днів у серпні 2018-го, 2014-го та 2017-го їздила на день до Литви. Також літала кудись із Мінська у 2017, 2018 та 2019 роках, поверталася через 10-14 днів. Провладний канал зазначає, що у своїх соцмережах вона викладала відео із протестів 2020 року.

Владислав Постімюха записаний у базі Фонду соціального захисту співробітником Мінського електромеханічного заводу (принаймні у 2015 році). Його історія закордонних виїздів навіть скромніша, ніж у Медведєвої: у 2008-му їздив на 9 днів в Україну, у 2013-му їздив на день до Польщі та на день у Литву, за день до нового року у 2018-му в’їхав до Польщі та 2 січня 2019 року виїхав. У лютому 2021 року він кудись вилітав із Національного аеропорту Мінськ, наступного дня повернувся з України до Білорусі через піший прикордонний перехід. Принаймні до 2021 року Постімюха та Медведєва не виїжджали разом за кордон одночасно.

Микола Москаленко – найцікавіша людина з цього списку. Народився в Україні. У базі прикордонників він має позначку «МЕД. КДБ» – це означає, що він лікується у поліклініці, яка приписана до Комітету державної безпеки. Також у базах щодо нього є позначка «ЗБРОЯ». Батько Москаленко, який помер, також має позначку «МЕД.КДБ», він мав громадянство Росії.

Москаленко часто змінював документи, іноді по два рази на рік. А на фото у документах 2006 року Москаленко у камуфляжній куртці. У 2007-2010 роках він майже 250 разів виїжджав до Польщі та України на кілька днів – то на своїй машині, то на чужій, і то з пасажирами, то один… Після кінця 2010 року в базі прикордонників записано лише один виїзд Москаленка: 5 травня 2021 року приїхав з Польщі однією вантажівкою, через 11 днів поїхав до Польщі іншою вантажівкою, при цьому вже мав паспорт серії «PP» — стояв десь на консульському обліку, дати виїздів не збігаються з датами Постімюхи та Медведєвою.

і