Призначення Козака означає, що Москва просуватиме ідеї входження «ЛДНР» у політичне коло України. Це ще гірше, ніж заморожений конфлікт

мах

Інформація про відставку Суркова неодноразово з’являлася в українських ЗМІ з посиланням на спецслужби і так званих військових експертів. Згодом РФ сама спростовувала цю інформацію. Точно так само не відповідали дійсності дані про те, що Сурков їздив на окуповану територію Донбасу. Водночас протягом п’яти років нам намагалися нав’язати думку про існування конфлікту між вежами Кремля. Але в Росії є тільки один центр ухвалення рішень – це Путін. І Сурков, і Козак – це лише виконавці, не більше того.

У Суркова є «позитивний» досвід – це й Абхазія, і Південна Осетія. І нерозумно вважати, що його відставка призведе до замороження конфлікту на Донбасі. Усі його сценарії призводили до визнання конкретних територій із боку РФ в односторонньому порядку. Тобто процеси, що відбуваються в ОРДЛО, – це калька процесів в Абхазії та Південній Осетії. Спочатку масове видавання паспортів РФ, потім заяви про утиски прав російських громадян (а не просто – російськомовних) та інтервенція з визнанням квазідержави. Відставка Суркова як ідеолога цих процесів є неможливою. Але, утім, він і Козак – це пішаки, яких можна поміняти.

Зараз Козака подають як ліберальнішу людину й думають, що сценарій урегулювання ситуації буде сприятливішим для України. Але це не так. Козак пов’язаний із так званим молдовським процесом урегулювання. Саме він у 2003 році запропонував для Молдови «формулу Козака» – аналог «формули Штайнмаєра». Вона передбачала федералізацію Молдови, фактичну демілітаризацію молдавської армії і згортання процесів інтеграції в ЄС і НАТО. Плюс висували ідею надання особливого статусу не тільки Придністров’ю, але й Гагаузії. Тому ті, хто розповідають, що прихід Козака замість Суркова – позитив для України, – це корисні ідіоти.

У 2003 році молдовському керівництву в особі тодішнього президента Вороніна вистачило політичної волі відмовитися від цих пропозицій Козака. Хоча попередньо він давав на них згоду. Інша річ, що тоді було втручання США. І тут питання – наскільки американські партнери будуть зараз готові до імплементації «формули Козака» під виглядом «формули Штайнмаєра»?

І якщо в Москві поставили Козака, отже, будуть просувати ідеї входження «ДНР» і «ЛНР» у політичне коло України. А це ще гірше, ніж заморожений конфлікт. Тому що ми дістанемо бомбу уповільненої дії під фундаментом української державності.

Також Москва намагається показати безальтернативність Мінських угод і нав’язати Україні виконання їхньої політичної частини. На цьому акцентували увагу і Путін, і Лавров. І водночас відбувається відставка Суркова. Це все треба розглядати в комплексі. Їм важливо залишити Україну в орбіті свого впливу. І все, що зараз відбувається в інформаційному полі України, – це спроба просунути ідею компромісу з РФ. Ось у цьому основна небезпека. А Зеленський вважає, що війну треба закінчувати в будь-який спосіб. Тобто не виключено домовленостей щодо імплементації «формули Штайнмаєра». Це дуже небезпечно.

Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/blogs/snegirev/-priznachennja-kozaka-oznachaje-shcho-moskva-bude-prosuvati-ideji-vhodzhennja-ldnr-v-politichne-kolo-ukrajini-tse-shche-girshe-nizh-zamorozhenij-konflikt-1484829.html

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"