«Не споконвічно норвезька територія». Москва запропонувала Осло переговори щодо Шпіцбергену

мах

На арктичному архіпелазі Шпіцберген накопичилися проблеми, які потрібно вирішувати, заявили в російському посольстві в Норвегії.

У РФ незадоволені розподілом ділянок на Шпіцбергені
У РФ незадоволені розподілом ділянок на Шпіцбергені
Фото: ЕРА

Росія пропонує Норвегії провести переговори щодо архіпелагу Шпіцберген у Північному Льодовитому океані. Про це 7 лютого заявило посольство РФ в Осло в коментарі для сайта «Е24», його розмістили у Facebook.

«На Шпіцбергені накопичилися проблеми. …Шпіцберген – «не споконвічно норвезька територія», архіпелаг Осло отримало на умовах, прописаних у договорі 1920 року. Наші питання мають практичний характер (як відомо, реальною господарською діяльністю на архіпелазі, крім Росії та Норвегії, ніхто не займається), їх необхідно вирішувати», – ідеться в повідомленні.

Дипломати РФ стверджують, що «через позицію Осло російські компанії фактично позбавлено можливості брати участь у поданні заявок на деякі перспективні ділянки» для розроблення нафтогазових ресурсів континентального шельфу в районі Шпіцбергену.

«Аналогічна ситуація складається з мінеральними ресурсами. Російська сторона наполегливо закликає норвезьку сторону привести політику, яку проводить Норвегія щодо регулювання діяльності в районі дії договору, у відповідність до її міжнародних зобов’язань. І таких практичних питань дуже багато. Вирішувати їх можна через переговори або ультиматуми. Ми пропонуємо переговори і консультації», – заявили в посольстві РФ у Норвегії.

і