Корупція затоплює шахту Золоте на Луганщині

мах

В Луганській області в рамках програми екологічних заходів на 2020 рік виділять кошти на проект по захисту від затоплення шахти «Золоте». 26 березня 2020 року під час колегії про це повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації Олег Тіхонов, передає прес-служба Луганської ОДА.

«Питання затоплення шахт є одним із першочергових завдань у 2020 році», – наголосив директор департаменту, – Тому до цієї програми внесено захід: «Розробка проекту «Заходи щодо захисту від затоплення шахти «Золоте» ДП «Первомайськвугілля», що дасть змогу вирішити питання безаварійної роботи водовідливного комплексу шахти Золоте та стабілізувати екологічну ситуацію в області».

За словами О. Тіхонова, загальна вартість проекту становить 1,48 млн грн.

http://loga.gov.ua/…/rozroblyayutsya_dodatkovi_zahodi_shcho…

Варто зауважити, що питання щодо будівництва водовідливного комплексу для захисту шахт «Золоте», «Карбоніт» і «Горська» ДП «Первомайськвугілля». було розглянуто ще у лютому 2018 року на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Виступаючи на засіданні комісії тодішній заступник голови ЛОВЦА полковник СБУ Юрій Клименко зауважив, що для успішного вирішення проблеми необхідно було реалізувати проект будівництва водовідливного комплексу вартістю 120 мільйонів гривень.

Проект водовідливу почався з того, що був проведений грунтовний науковий аналіз великою групою фахівців, які були залучені до робочої групи Інститутом цивільного захисту ДНСН України. Лише після цього Луганська обласна державна адміністрація звернулась до Кабінету Міністрів України по допомогу. В свою чергу, після ретельної експертизи, зробленої великою групою фахівців «Укрдержбудекспертизи», Кабінет Міністрів України виділив кошти з резервного фонду.

Зауважу, що в кінці 2017 року з резервного фонду державного бюджету за цим напрямком було профінансовано 86 млн. гривень, проте було освоєно лише 9,95 млн. гривень через начебто тривалий термін виготовлення обладнання. Фактично, всі кошти підприємством майже в повному обсязі залишилися не освоєними. Утім, незважаючи на це, вже у лютому 2018 року піднімається питання щодо виділення з резервного фонду не 86 млн. гривень, а значно більшої суми – 120 млн. гривень. Уряд в свою чергу приймає рішення про виділення 131 млн. гривень.

З лютого 2018 року я неодноразово звертався до правоохоронних органів і спеціальних служб із заявами щодо перевірки фінансової документації про збільшення вартості проекту будівництва на суму у 50 млн гривень.

Наразі стало відомо, що керівництво державного підприємства «Первомайськвугілля» і ТОВ «Експериментально-механічний Курахівський завод» підозрюють в розкраданні бюджетних коштів, виділених на реалізацію програми будівництва водовідливного комплесу.

Гроші виводилися через зареєстроване в Донецькій області ТОВ «Альянс Житлобудінвест». Власником і фактичним керівником ТОВ «Експериментально-механічний Курахівський завод» є мешканець окупованого Донецька Володимир Іванцов, а ТОВ «Альянс Житлобудінвест» належить його краянину Сергію Афоніну.

За підозрою у привласненні коштів адміністрацією заводу і ДП «Первомайськвугілля» було розпочато кримінальне провадження за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) та за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

https://ru.slovoidilo.ua/…/nabu-rassleduet-vozmozhnuyu-rast…

Примітно, що після моїх звернень в СБУ і ГПУ з Луганської обласної військово-цивільної адміністрації звільняється п’ятирічний заступник всіх керівників Клименко. З 2014 року Юрій Клименко був заступником голови Луганської ОВЦА з питань громадського порядку та безпеки. З 1996 р. по 2015 р. Клименко працював у органах Служби безпеки України, зокрема обіймав посаду голови управління СБУ в Луганській області.

У квітні 2018 року після мого виступу на телеканалі ZIK у програмі із Остапом Дроздовим було ухвалене кадрове рішення: експрезидент Петро Порошенко звільнив із посади начальника Управління СБУ Луганської області Олега Козловського. Указ президента №106 / 2018 датований 23 квітня. З березня 2015 по квітень 2018 року Козловський – начальник Управління СБУ в Луганській області. З вересня 2018-го очолює Департамент оперативної підтримки Національної поліції при Міністерстві внутрішніх справ України.

Показовим є той факт, що за інформацією ексзаступника голови міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінВОТ) Георгія Туки, людина причетна до розкрадання грошей виділених на реалізацію програми щодо будівництва водовідливного комплексу для захисту шахт «Золоте» покинула контрольовану урядом територію Луганщини. Крім цього, за даними Луганської обласної прокуратури, колишній керівник ВАТ «Лисичанськвугілля», який підозрюється у зловживанні службовим становищем, що завдало державі близько 190 000 грн збитків, так само виїхав на тимчасово окуповану територію Луганської області.

Звертаюся до Президента України, керівництва правоохоронних органів та прокуратури дати жорстку і чітку реакцію щодо можливої реалізації проекту «Заходи щодо захисту від затоплення шахти «Золоте» ДП «Первомайськвугілля» вартістю 1,48 млн грн. Крім того, у Верховній Раді має бути створена тимчасова слідча комісія щодо розслідування фактів розкрадання бюджетних коштів для реалізації програм відновленя інфраструктрурних об»єктів на території Луганської і Донецької областей за період з 2014 по 2020 рр. На мою думку, організація корупційних схем була можлива лише за умов «силового» прикриття з боку корумпованих співробітників правоохоронних органів і спеціальних служб.

Відкритим залишається питання доцільності перебування на посаді голови Луганської обласної державної адміністрації Сергія Гайдая.

Чи вдасться у 2020 році, вже за нових облич у владі, заблокувати стару корупційну схему? Час покаже…

Справедливість є. За неї варто боротися!

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1203 Articles
співголова ГІ "Права Справа"